Ultimele Știri

Hipogeul Hal Saflieni din Malta

Hipogeul neolitic Hal Saflieni din Malta este un ansamblu subteran care se numără printre cele mai vechi situri funerare și religioase ale lumii.

În cursul lucrărilor de construcție din Paola lângă Valetta s-a descoperit în anul 1902 o încăpere subterană uriașă, în care se odihneau, pe mai multe etaje, osemintele a peste 7000 de oameni.

Un sanctuar de la suprafață marca odionioară intrarea spre hipogeu ( „ceea ce se află sub pământ”), un labirint subteran compus din galerii, încăperi, nișe, care ajungea la peste zece metri sub pământ și se întindea pe o suprafață de aproximativ 500 de metri pătrați.

image

Între timp, s-a aflat că părțile cele mai vechi ale hipogeului au fost săpate încă dîn Neolitic cu unelte simple precum coarne de animal sau dălți de piatră și că timp de 1300 de ani ele au fost permant extinse. Hipogeul servea drept cimitir și în același timp drept lăcaș de cult.

image

În centrul necropolei se află un sanctuar despre care se presupune că nu era folosit pentru oficierea cultului oficial, ci mai degrabă pentru desfășurarea unui ritual de inițiere.

Descoperirile arheologice indică faptul că se practicau sacrificiile și chestionarea oracolului. Pintre cele mai celebre obiecte descoperite se numără sculptura „Doamnei adormite”, probabil o preoteasă.

Ansamblul de la Hal Saflieni era folosit și ca loc de înmormântare.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*