Ultimele Știri

Hexi Pharma are datorii de 20 de milioane de euro către un offshore controlat tot de Dan Condrea

Producătorul de biocide Hexi Pharma, implicat în scandalul dezinfectanților diluați, are datorii de 23,4 milioane de lei. Informația apare în cererea de insolvență depusă săptămâna aceasta la Tribunalul București. De asemenea, compania are facturi neachitate către un offshore din Cipru. Datoriile cumulate ajung la 20 de milioane de euro.

Firma implicată în scandalul dezinfectanților are și facturi neachitate în valoare de milioane de euri către Hatom Limited Limassol, un offshore din Cipru. Jurnaliştii de la Rise Project susţin că acest offshore este controlat tot de Dan Condrea, patronul Hexi Pharma. Cu alte cuvinte, datoriile Hexi sunt către o firmă controlată de acelaşi patron.

Datoriile reprezintă valoarea materiilor prime pentru substanţele dezinfectante, materii prime aduse în România prin acest offshore.

Surprinzător e faptul că datoria depăşeşte cu mult cifrele de afaceri ale companiei. Mai precis, vorbim de o datorie totală de 20 de milioane de euro, adică aproximativ 90 de milioane de lei, în condiţiile în care cifra de afaceri a companiei Hexi Pharma a fost în 2014 de doar 19 milioane de lei.  

Judecătorii vor discuta cererea de insolvență pe 17 mai.

În 2014, Hexi Pharma raporta un profit de 1,8 milioane de lei. Compania are o cotă de piață de peste 40% și a încheiat contracte cu spitale din aproape toată țara.

Testele făcute după izbucnirea scandalului dezinfectanților au arătat că substanțele active din produsele Hexi Pharma erau diluate chiar și de 2.500 de ori. Toate probele analizate au fost neconforme. Ministerul va începe acum teste pe biocidele cumpărate de la alți producători.

După ce autoritățile au anunțat aceste rezultate, reprezentanții Hexi Pharma și-au prezentat scuzele.

Pe de altă parte, 24 de angajaţi ai firmei Hexi Pharma au fost audiaţi de poliţişti. Vorbim de jumătate din personalul fimei. Aceştia sunt oamenii care lucrau pe linia de producţie, acolo unde se preparau dezinfectanţii. Anchetatorii vor să afle detalii despre procesele folosite şi cum se ajungea ca dezinfectanţii vânduţi în spitale să fie diluaţi. Nimeni nu a fost pus sub învinuire în acest dosar.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*