Ultimele Știri

Harta PENALILOR: Baronii locali în spatele gratiilor

Sursa: stirileprotv.ro

În ultimii doi ani baronii locali au zburat din scaunele pufoase direct în spatele gratiilor cu ajutorul procurorilor anticorupție. Baroni sunt peste tot, la fel și corupție, dar lucrurile nu mai sunt atât de roz în provincie precum sperau cei de neatins. Cifrele amețitoare ne arată cât de extins este fenomenul corupției în țara noastră.

24 de şefi de consilii judeţene – adică peste jumătate din numărul total – au fost condamnaţi, sau anchetaţi de DNA ori au fost declaraţi incompatibili sau în conflict de interese. Situaţia este la fel de gravă şi în cazul primarilor de municipii şi sectoare ale Capitalei: unul din trei are probleme cu legea.

După anchetele DNA sau ANI, numeroşi şefi de consilii judeţene au fost suspendaţi din funcţie sau chiar şi-au pierdut mandatul. Cei mai mulţi dintre ei, 14, vin din rândul PSD.

Adrian Duicu, de la Mehedinţi, Gheorghe Bunea Stancu de la Brăila şi Constantin Nicolescu, şeful Consiliului Judeţean Argeş, şi-au pierdut deja mandatele. Primul este cercetat pentru fapte de corupţie, în timp ce Bunea Stancu şi Nicolescu îşi execută pedepsele cu închisoare stabilite definitiv de judecători.

Tot pentru corupţie, alţi trei preşedinţi de Consilii Judeţene de la PSD au fost suspendaţi din funcţie: Nicuşor Constantinescu de la Constanţa, şeful Consiliului Judeţean Buzău Cristinel Bâgiu şi Mircea Cosma de la Prahova. Un alt lider de judeţ, Silvian Ciupercă de la Ialomiţa, a fost suspendat din funcţie în momentul în care a fost arestat preventiv într-un dosar de corupţie, însă ulterior a revenit la conducerea instituţiei.

Probleme mari cu legea au alţi şapte social-democraţi, şefi de consilii judeţene. Titu Bojin de la Timiş este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu, la fel Ion Prioteasa de la Dolj şi Cătălin Nechifor de la Suceava. Tot pentru fapte de corupţie sunt cercetaţi şi Ioan Cindrea de la Sibiu, Ion Călinoiu de la Gorj, Adrian Ţuţuianu de la Dâmboviţa şi Paul Stănescu de la Olt.

Nici şefii de consilii judeţene cu carnet de membru PNL nu au scăpat de acuzaţiile de corupţie. Nouă dintre ei trebuie să dea socoteală în instanţa pentru modul în care au cheltuit banii comunităţii care i-a ales. Trei dintre aceştia – Horea Uioreanu de la Cluj, Florin Ţurcanu de la Botoşani şi Mircea Moloţ de la Hunedoara – au rămas deja fără mandat.

Alţi trei – Cristian Adomniţei de la Iaşi, Aristotel Căncescu de la Braşov şi Nicolae Ioțcu de la Arad – au fost suspendaţi din funcţie prin ordin de prefect pentru că sunt urmăriţi penal pentru fapte grave de corupţie.

De asemenea, şi preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, udemeristul Csaba Borbely este acuzat de abuz în serviciu, dar se află în funcţie.

Nici în cazul primarilor certaţi cu legea situaţia nu este mai bună. Din totalul celor 110 edili de municipii – inclusiv cei şapte primari din Capitală – 40 au dosare penale pe motiv de corupţie. La acest capitol, topul este condus de liberali, cu 20 de primari penali, pe locul al doilea fiind PSD-ul cu 14 edili certaţi cu legea. De la liberali, cel mai cunoscut primar suspendat din funcţie este cel de la Sectorul 1 – Andrei Chiliman.

La PSD, numele primarilor care şi-au pierdut funcţiile în urma anchetelor DNA sunt mult mai sonore: Radu Mazăre de la Constanţa sau Iulian Bădescu de la Ploieşti. De asemenea, Gheorghe Nichita de la Iaşi şi Tudor Pendiuc de la Piteşti au fost suspendaţi din funcţie.

Lista primarilor cu probleme este completată de independentul Marian Vanghelie, care a condus sectorul 5, fost lider PSD, cercetat pentru corupţie.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*