Ultimele Știri

Harta online care te ajută să îl contactezi pe parlamentarul ales

Odată ajunși în Parlament, le pierdem urma aleșiilor noștri. Nu îi mai găsim la sediile colegiilor de care aparțin și nici nu  îi putem contacta telefonic. Acest lucru i-a determinat pe mai mulți studenți din Cluj să creeze o hartă online cu ajutorul căreia românii află toate datele de contact ale celor pe care i-au votat.

Tinerii au avut de lucru săptămâni la rând: numerele de telefon afişate pe site-urile oficiale nu mai erau valabile pentru majoritatea celor aproape 600 de senatori şi deputaţi.

Misterul care învăluie activitatea parlamentarilor în colegii a fost o provocare pentru studenții Facultății de Științe Politice de la Cluj-Napoca. Au lucrat mai mult de două luni doar pentru a centraliza datele de contact ale celor 583 de senatori și deputați.

„Noi am constituit, într-o primă instanţă, o bază de date de tip excel, unde să colectăm toate datele. În mod suprinzător, pe site-ul Senatului sau al Camerei Deputaţilor nu am găsit toate informaţile”, spune studentul Liviu Natea.

După strângerea datelor, a urmat primul mare obstacol: verificarea lor. Studenții au trimis e-mailuri mai multor parlamentari pe adresele oficiale, dar nu au primit nici acum un răspuns.

După ce datele au fost aduse la zi, studenţii i-au încurajat pe români să stea de vorba direct cu reprezentanţii lor în Parlament şi să le spună cu ce probleme se confruntă.

Harta este roşie în zona unde cel puţin un reprezentant nu are afişate ore de audienţă, adresă şi datele de contact.

Pe viitor, studenţii vor să extindă proiectul, să le arate alegătorilor când şi dacă merg la serviciu parlamentarii aleşi de ei. Şi, mai ales, dacă iau vreodată cuvântul în plen şi propun legi. 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*