Harta exporturilor de armament. Lista clienţilor-surpriză care au cumpărat arme din România în 2015

Exporturile de tehnică militară şi armament ale României s-au ridicat anul trecut la valoarea de aproximativ 156 de milioane de euro, cu doar 2% mai puţin decât anul precedent.

Industria de armament a României a reuşit să piardă clienţi de la care câştigase sume mari în anii trecuţi, mai ales din Europa, însă a atras alţii noi, care au cheltuit sume la fel de importante, din Orientul Mijlociu, Asia şi Africa. SUA rămân cel mai important client de armament al României, la fel ca de altfel în ultimii 6 ani, ajungând în 2015 să cheltuiască o sumă record pe tehnica militară românească: peste 60 de milioane de euro, adică aproape 40% din totalul exporturilor româneşti de armament, informează Gândul.

Surprizele de pe această listă de clienţi din 2015 le constituie Arabia Saudită şi Gabon, ţări cu care România a mai lucrat în domeniu în trecut, însă niciodată la acest nivel financiar, de aproximativ 15 milioane de euro fiecare. Apariţii surpriză, cu sume importante, sunt şi ţări precum Serbia, Ungaria, Italia sau Canada, cu care România a avut relaţii nesemnificative sau inexistente în ultimii 6 ani, în acest domeniu. Bulgaria, Turcia şi Franţa sunt clienţii constanţi de arme româneşti care şi-au crescut cel mai mult achiziţiile faţă de anul precedent.

Nivelul exporturilor de armament şi tehnică militară ale României s-au menţinut în 2015 aproximativ la fel cu anul precedent, ridicându-se la peste 156 de milioane de euro, adică cu mai puţin de 2% în minus faţă de 2014. România a mai câştigat în 2015 49,51 milioane de euro din operaţiunile de tranzit şi transbordare de armament, desfăşurate pe teritoriul românesc, precum şi 5,27 milioane de euro din intermedierea unor tranzacţii de armament între alte state, conform rapoartelor trimestriale ale Departamentului pentru Controlul Exporturilor (ANCEX), din subordinea MAE, consultate de Gândul.

În 2015, SUA au rămas cel mai important client de armament românesc, atingând un nivel record al achiziţiilor din ultimii 6 ani. România a câştigat noi pieţe pentru tehnica sa militară, vânzând pentru sume importante în Arabia Saudită sau Gabon, clienţi mai vechi ai armamentului românesc, însă care în ultimii ani dispăruseră de pe lista de cumpărători. Turcia, Bulgaria şi Franţa şi-au mărit semnificativ achiziţiile de arme româneşti, de şase ori, respectiv de trei şi de peste două ori faţă de anul precedent. Clienţi precum Serbia, Ungaria, Canada sau Italia, care nu existau sau făcea achiziţii infime în anii trecuţi, au cheltuit milioane de euro pe tehnica militară românească în 2015. O apariţie nouă pe piaţa de armament românesc este şi Africa de Sud, deşi la un nivel mic.

Totuşi, în 2015 de pe lista clienţilor de armament românesc au dispărut nume importante.Olanda, Norvegia, Macedonia sau Slovacia, care în 2014 (Olanda mai ales în anii 2012-2013) făcuseră achiziţii semnificative, au dispărut în 2015 sau şi-au redus drastic importurile din România.Marocul, unul dintre cei mai importanţi clienţi de elicoptere militare româneşti, şi-a redus de asemenea achiziţiile în 2015, la fel ca şi Marea Britanie sau Mozambic.

Creşteri importante ale achiziţiilor de armament românesc au înregistrat şi India, Liban sau Azerbaidjan. De asemenea, Emiratele Arabe Unite au revenit pe piaţa de armament din România.

Top 10 clienţi de armament românesc în 2015

harta 2

1. SUA: 60,09 milioane euro. Americanii rămân pe primul loc în topul achiziţiilor de armament românesc pentru al doilea an consecutiv, atingând un nivel record al sumelor cheltuite aici. În ultimii 6 ani, SUA au fost permanent între primii doi cei mai importanţi clienţi de armament ai României, faţă de anul precedent achiziţiile crescând cu 3 milioane de euro.

În 2015, SUA au cumpărat din România lunete pentru arme de vânătoare, 18.373 de puşti semiautomate, 13.993 de pistoale, 4.324 puşti de asalt, 638 mitraliere uşoare, 199 de mitraliere calibru 12,7 mm, 208 mitraliere antiaeriene cu o ţeavă, 16 mitraliere antiaeriene cu două ţevi, 210 aruncătoare calibru 40 mm, 193 de aruncătoare calibru 82 mm, 10 aruncătoare calibru 81 mm, 25 de aruncătoare calibru 73 mm, lovituri antitanc calibru 40 mm şi 73 mm, bombe calibru 60 mm, 82 mm şi 120 mm, bombe de iluminare calibru 82 mm şi 120 mm, bombe fumigene calibru 82 mm, maşini de încărcat zale şi zale pentru mitraliere, încărcătoare de cartuşe, muniţie şi componente pentru arme de calibru mic, adaptori ICT, piese şi componente pentru aeronave militare, subansamble pentru echipamente de ghidare, software pentru comunicaţii.

2. Israel: 16,75 milioane euro. Israelienii rămân, alături de americani, cel mai constant client de armament românesc, păstrând achiziţiile la aproximativ acelaşi nivel ridicat în ultimii trei ani.

În 2015, Israel a cumpărat din România produse pentru sisteme aeropurtate, componente pentru sisteme de testare şi identificare, componente şi sisteme terestre de identificare IFF (identification friend or foe), piese de schimb şi echipamente de mentenaţă a acestora, componente pentru vehicule militare de teren, componente pentru aeronave militare, vehicule aeriene fără pilot, motoare şi echipamente pentru aeronave militare, echipamente electronice pentru utilizări militare, kit-uri de componente pentru produse militare, componente pentru echipamente de formare de imagini şi contra-acţiune, cabluri electrice cu conectori, echipamente de testare şi verificare, software pentru echipamente de testare şi verificare, subansamble electronice pentru utilizări militare, piese de structură pentru aeronave militare, discuri de alamă pentru tuburi de cartuş, software pentru simulator militar, lunete pentru arme de vânătoare şi accesorii, lunete pentru arme staţionare, echipamente electronice pentru utilizări militare, containere pentru tuburi de lansatoare de rachete.

3. Arabia Saudită: 15,8 milioane euro. După o apariţie sporadică în 2012, printre clienţii semnificativi de armament ai României, cu achiziţii de doar 1,9 milioane euro, Riyadh-ul a intrat puternic în 2015 pe piaţa de tehnică militară românească.

În 2015, saudiţii au cumpărat din România 21.330 de puşti de asalt, 440 de mitraliere calibru 12,7 mm, 102 mitraliere antiaeriene calibru 14,5 mm, 760 de aruncătoare calibru 60 mm cu accesorii, muniţie pentru arme de calibru mic.

4. Gabon: 13,96 milioane euro. Ţara vest-africană revine puternic pe piaţa de armament din România, după o lipsă de 5 ani. Ultimele achiziţii semnificative din Gabon se făcuseră tocmai în 2009, contra sumei de 1,06 milioane euro.

În 2015, Gabonul a reparat în România un elicopter militar de transport şi trei elicoptere militare de atac uşor şi a cumpărat din România echipament pentru elicoptere militare, 32 de mitraliere calibru 12,7 mm, muniţie pentru arme de calibru mic şi cartuşe pirotehnice pentru elicoptere militare de transport.

5. Turcia: 8,55 milioane de euro. Ankara şi-a mărit achiziţiile de armament din România de aproape 6 ori faţă de anul precedent, devenind un client constant de tehnică militară românească începând cu 2011, când România a semnat un parteneriat strategic cu Turcia.

În 2015, turcii au cumpărat din România componente de luptă calibru 107 mm, detonatoare, profile extrudate de aluminiu şi din aliaj de aluminiu, un aruncător de grenade antitanc calibru 40 mm, lovituri cu grenadă antitanc calibru 85 mm, componente de luptă calibru 300 mm, exploziv militar, platforme telecomandate fără armă pentru vehicule blindate.

6. Bulgaria: 7,98 milioane euro. Bulgarii şi-au mărit achiziţiile de armament românesc de aproape trei ori faţă de anul precedent şi devin şi ei un client constant al României, pentru al cincilea an consecutiv.

În 2015, Sofia a achiziţionat din România lunete pentru arme de vânătoare, 1.000 de puşti semiautomate cu lunetă şi accesorii, 240 de mitraliere calibru 12,7 mm, 309 mitraliere antiaeriene calibru 14,5 mm, 125 de aruncătoare de grenade antitanc, 25 de puşti semiautomate cu lunetă modificate, componente de proiectil pentru tun, muniţie pentru arme de calibru mic, lovituri calibru 40 mm şi 73 mm, aparate de ochire pentru mortiere, proiectile reactive calibru 122 mm, maşini de încărcat zale, focoase pentru bombe de iluminare, bombe de iluminare calibru 81 mm, bombe fumigene calibru 81 mm, piese de schimb pentru arme de calibru mic şi armament uşor, aparate de ochire, exploziv (delaborare muniţie).

7. Afganistan: 2,87 milioane euro. Achiziţiile Kabulului de armament românesc s-au redus cu aproape 60% faţă de anul precedent. Afganii rămân însă un client important şi constant al României, chiar dacă în 2012 nu au cumpărat nimic de aici, iar recordul de achiziţii înregistrându-se în 2011, cu peste 19 milioane de euro.

În 2015, afganii au cumpărat doar muniţie pentru arme de calibru mic din România.

8. Germania: 2,84 milioane euro. Germanii şi-au crescut cu peste 25% achiziţiile de armament românesc, faţă de anul precedent, atingând un nivel record al sumelor cheltuite aici. Germanii rămân un client constant al României, dar cu fluctuaţii mari în ce priveşte valoarea achiziţiilor.

În 2015, Berlinul a cumpărat din România 50 de puşti cu repetiţie, 90 de puşti semiautomate, lunete pentru arme de vânătoare, paraşute de iluminare pentru bombe, subansambluri de paraşută, containere pentru paraşută, părţi componente şi accesorii pentru paraşută militară şi de instruire, sisteme pentru paraşută, aripi de paraşută auxiliară, containere pentru paraşută cargo, componente şi piese de schimb pentru avioane militare, piese prelucrate pentru avion militar, profile de aluminiu extrudate pentru avion militar, îmbrăcăminte pentru protecţie chimică, confecţii cu protecţie balistică.

9. Marea Britanie: 2,32 milioane euro. Achiziţiile britanice de armament românesc s-au redus drastic, de peste trei ori faţă de anul precedent, continuând trendul descendent şi revenind la nivelul relativ al anului 2011. Vârful de valoare al achiziţiilor britanice în ultimii ani s-a înregistrat în 2013, când englezii şi-au reparat mai multe elicoptere militare în România.

În 2015, Londra a reparat un elicopter militar de transport şi a cumpărat din România părţi pentru componente de aeronave militare, lunete pentru arme de vânătoare, pulbere de aluminiu, paraşute de recuperare, părţi de paraşute pentru desant uman, paraşute pentru scaune de catapultare, lacăte de paraşută, piese de schimb pentru paraşute de desant uman, componente pentru elicopter militar, profile extrudate din aliaj de aluminiu, cabluri electrice cu conectori, muniţie normală şi trasoare pentru arme de calibru mic.

10. Franţa: 2,13 milioane euro. Francezii şi-au mărit de peste două ori valoarea achiziţiilor de armament românesc faţă de anul precedent. Client care nu cheltuia pe arme româneşti mai mult de câteva sute de mii de euro pe an, Franţa a ajuns în 2015 la un nivel record al achiziţiilor din ultimii 6 ani.

În 2015, Parisul a făcut revizia la un elicopter multirol şi a reparat unul de transport şi a cumpărat din România lunete pentru arme de vânătoare, 8 lansatoare de grenade fumigene, 27 de puşti semiautomate cu lunetă, sistem de antenă SAIFF, interfaţă mecanică pentru antenă IFF, panou de comandă IFF, componente de sistem IFF, componente, piese de schimb şi echipament pentru elicopter militar, profile extrudate din aluminiu, părţi ale echipamentului de identificare, componente optice pentru echipamente de formare de imagini.

Top 10 clienţi de armament din Europa

harta 3

1. Bulgaria. 7,98 milioane euro. Cum europenii şi-au scăzut achiziţiile de armament românesc, bulgarii au ajuns cel mai important client european al tehnicii militare româneşti în 2015. Ei şi-au mărit achiziţiile de aproape trei ori faţă de anul precedent şi devin şi ei un client constant al României, pentru al cincilea an consecutiv.

2. Germania. 2,84 milioane euro. De la capitolul „şi alţii”, germanii au ajuns să ocupe poziţia secundă în topul clienţilor europeni de armament românesc, atingând un nivel record al achiziţiilor militare din România, în ultimii 6 ani.

3. Marea Britanie. 2,32 milioane de euro. Deşi achiziţiile britanice de armament românesc s-au redus drastic, de peste trei ori faţă de anul precedent, Londra se situează pe locul trei în topul european al clienţilor de armament românesc.

4. Franţa: 2,13 milioane euro. Francezii şi-au mărit de peste două ori valoarea achiziţiilor de armament românesc faţă de anul precedent şi a ajuns în 2015 la un nivel record al achiziţiilor din ultimii 6 ani.

5. Italia: 1,71 milioane euro. Achiziţiile italienilor au crescut de aproximativ trei ori faţă de anul precedent, când deja se dublaseră. Italia cumpără din ce în ce mai mult armament şi tehnică militară românească, după ce în perioada 2010-2013 aproape nu a existat pe lista clienţilor României.

În 2015, Roma a cumpărat din România lunete pentru arme de vânătoare, subansambluri de paraşută, părţi de paraşută luminoasă, sisteme de navigaţie pentru vehicule militare, remorci pentru subsistem terestru de date GDT, subsistem aerian de date ADT, subsistem terestru de date GDT, veste antiglonţ, profile extrudate din aluminiu.

6. Serbia: 1,19 milioane euro. Este pentru prima oară în ultimii 6 ani când sârbii apar cu achiziţii semnificative de armament românesc, fiind un stat mai apropiat de Rusia decât de UE.

În 2015, Belgradul a cumpărat din România doar lovituri de calibru 130 mm cu proiectil exploziv.

7. Ungaria: 1,13 milioane euro. Ungaria este de asemenea o nouă apariţie pe lista clienţilor de armament şi tehnică militară ai României.

În 2015, Budapesta a cumpărat din România lovituri reactive calibru 122 mm şi proiectile calibru 125 mm.

8. Belgia: 883.000 euro. Belgienii şi-au crescut cu aproximativ 30% achiziţiile de armament românesc faţă de anul precedent, după ce în 2014 acestea se dublaseră faţă de 2013.

În 2015 Bruxelles-ul a cumpărat din România lunete pentru arme de vânătoare, costume de protecţie NBC, veste antiglonţ, componente pentru echipamente de formare de imagini şi contra-acţiune, componente pentru acestea, cabluri electrice cu conectori.

9. Cehia: 866.000 euro. Cehia îşi menţine situaţia de cumpărător „un an da, unul ba” pe piaţa de armament din România. 2015 a fost anul cu achiziţii, după ce în 2014 lipsise, situaţia repetându-se în ultimii 6 ani, din 2010 încoace. Achiziţiile ceheşti se învârt în jurul aceloraşi sume de 7-800 de mii de euro.

În 2015, Praga a achiziţionat din România 1.000 de puşti de asalt, 67 de mitraliere antiaeriene calibru 14,5 mm, produse pentru avion militar de antrenament, 13 puşti mitralieră, o puşcă de asalt, o puşcă semiautomată cu lunetă.

10. Moldova: 182.000 euro. Moldovenii fac pentru al treilea an la rând achiziţii de armament din România, chiar dacă la un nivel mărunt. Exporturile peste Prut au crescut cu 40% faţă de anul trecut.

În 2015, Chişinăul a cumpărat din România detector, spectrometru şi costume CBRN, software CBRN (apărare chimică, biologică, radiologică şi nucleară).

Alţi clienţi importanţi de armament românesc în 2015

Mozambic: 2,11 milioane euro. Exporturile către ţara din sudul Africii s-au redus de aproape patru ori faţă de anul trecut, însă rămân la un nivel semnficativ pentru al treilea an la rând.

În 2015, Mozambicul a reparat un avion militar de şcoală şi antrenament şi a cumpărat din România motor de avion militar de luptă şi produse pentru avion militar de luptă.

Canada: 2 milioane euro. O nouă apariţie pe lista clienţilor de armament ai României, canadienii au cumpărat în 2015 doar lunete pentru arme de vânătoare şi părţi pentru simulator de zbor.

Maroc: 1,92 milioane euro. Marocanii erau în 2014 al patrulea cel mai mare client de armament al României, însă în 2015 achiziţiile s-au redus de peste 5 ori. În perioada 2010-2011, cumpărau tehnică militară românească în valoare de 65 de milioane de euro, în special elicoptere militare de transport şi mentenanţa aferentă.

În 2015, au reparat în România un elicopter militar multirol şi echipament pentru elicopter militar de transport.

Azerbaidjan: 1,83 milioane euro. Azerii şi-au crescut achiziţiile din România cu peste 75% faţă de anul precedent şi rămân un client constant de armament românesc. Achiziţiile lor sunt însă mult sub nivelul anilor 2010-2011.

În 2015, Azerbaidjanul a cumpărat din România asistenţă instalare kit IFF (identification friend or foe), sisteme terestre IFF şi piese de schimb pentru acestea, kit sistem IFF şi componente pentu acesta, asistenţă instalare kit IFF, componente pentru aparate de ochire şi a reparat un elicopter militar utilitar.

Indonezia: 1,58 milioane euro. Indonezienii au cumpărat cu peste 10% mai puţin armament şi tehnică militară din România, faţă de anul precedent şi rămân un client constant al României.

În 2015, indonezienii au cumpărat din România componente de instalaţie de flotabilitate pentru elicopter militar de transport, capse pirotehnice pentru instalaţia de flotabilitate elicopter militar de transport, echipament şi piese de schimb pentru elicopter militar de transport şi au reparat un detector de substanţe toxice.

Pakistan: 1,51 milioane euro. Achiziţiile pakistanezilor s-au redus cu 40% faţă de anul trecut, însă rămân constante în ultimii 5 ani, deşi cu fluctuaţii mari de valoare.

În 2015, Pakistanul a cumpărat din România piese de schimb, echipamente şi reparaţii pentru elicopter militar de transport şi calculator AP.

India: 1,1 milioane euro. Indienii revin cu achiziţiile din România, pe care le măresc de peste 6 ori faţă de anul precedent. Cel mai mare importator de armament la nivel mondial, India este un client constant de armament românesc, cheltuind 1-2 milioane euro pe an aici.

Liban: 1,04 milioane euro. Achiziţiile libanezilor au crescut de peste 3,5 ori faţă de anul precedent, dar tot nu au atins nivelul record din 2013.

În 2015, Libanul a cumpărat din România piese de schimb pentru elicopter militar de transport.

Bangladesh: 957.000 euro. Client constant al României în perioada 2011-2013, în special în domeniul aviaţiei, ţara sud-asiatică a dispărut în 2014 de pe lista clienţilor, pentru a reveni anul trecut, când a reparat în România un avion militar de antrenament.

Emiratele Arabe Unite: 652.000 euro. După o lipsă de 4 ani de pe piaţa din România, arabii revin şi cumpără lunete, dar îşi şi repară trei elicoptere militare de atac.

Kazahstan: 567.000 euro. Client nou al României, şi-a mărit de peste două ori achiziţiile faţă de anul precedent. În 2015, kazahii au cumpărat de aici spectrometre pentru agenţi chimici.

Africa de Sud: 304.000 euro. Este un client nou apărut în ultimii 6 ani pe piaţa achiziţiilor de armament românesc. În 2015, sud-africanii au cumpărat lunete pentru arme de vânătoare, muniţie pentru arme de calibru mic şi profile extrudate din aliaj de aluminiu.

Guineea (Conakry): 197.000 euro. După o apariţie sporadică pe lista clienţilor de armament românesc, în 2012, Guineea revine în 2015 şi cumpără piese şi echipamente pentru intervenţie tehnică la elicopter militar de transport.

Uzbekistan: 178.000 euro. După ce a intrat în 2014 în forţă pe piaţa de armament românesc, făcând achiziţii de peste 3,2 milioane de euro, în 2015 achiziţiile s-au redus drastic. Uzbecii au cumpărat doar servicii de instalare şi configurare a unui simulator.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *