Ultimele Știri

Haos în China – Revoluție la Hong Kong

Mii de manifestanți prodemocrație au blocat străzile din Hong Kong, în încercarea de a obține  mai multe libertăţi politice din partea Beijingului, paralizând centrul de afaceri și sfidând gazele lacrimogene și bastoanele poliției. 

Manifestanții  au invadat o importantă arteră rutieră din centrul oraşului, denunțând  decizia Beijingului  de a limita reformele democratice în centrul financiar din Asia. Protestatarii au rămas pe străzi, peste noapte, după o zi în care  polițiștii  au folosit   gaze lacrimogene și bastoane în încercarea de a-i  dispersa.

„Avem dreptul să rămânem aici şi să protestăm”, a comentat Ryan Chung, un licean în vârstă de 19 ani. „Lumea trebuie să ştie ce se întâmplă în Hong Kong. Trebuie să ştie că noi vrem democraţie dar că nu o obţinem”.

Militanţii prodemocraţie au forţat un cordon al poliţiei instalat în jurul clădirilor care adăpostesc sediul Guvernului şi consiliul legislativ din Hong Kong, în faţa cărora manifestanţii campează de mai multe zile pentru a împiedica alţi militanţi să îngroaşe rândurile. Mulțimea a folosit umbrele pentru a se proteja de gazele lacrimogene și a generat,astfel, un nou nume pentru mișcarea prodemocrație: Revoluția Umbrelelor.

China a anunţat în august că viitorul director executiv local va fi ales prin sufragiu universal începând din 2017, însă doar doi sau trei candidaţi, selecţionaţi de un comitet de nominalizare, vor putea să se prezinte la scrutin. Alegerile pentru viitorul  director executiv local urmează să aibă loc în 2017 și pentru prima dată,  se vor folosi  voturi din partea publicului larg.

Cu toate acestea luna trecuta, Congresul Național al Comitetului permanent al Chinei Poporului (NPCSC) a exclus continuarea reformelor de vot, ceea ce înseamnă că numai candidații  pe care Beijingul îi aprobă, pot participa.

Cei patru directori executivi anteriori – de la sfârșitul dominației britanice în 1997 – au fost aleși de către un comitet de 1.200 de oameni, dintre care mulți au avut legături strânse cu China.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*