Ultimele Știri

Hackerii au accesat 3,2 milioane de calculatoare pentru a fura date bancare

O rețea de criminalitate informatică deține controlul asupra a 3,2 milioane de calculatoare din întreaga lume anunță serviciul Europol. Infractorii cibernetici au furat informații bancare și date personale de pe calculatoarele a sute de mii de oameni. Activitatea serverelor controlate de hackeri a fost perturbată de poliție și companiile producătoare de tehnologie europene, au declarat oficialii miercuri.

Centrul European de criminalitatea informatică, Europol, a coordonat operațiunea din sediul la Haga, care vizează așa-numitul botnet Ramnit, o rețea de calculatoare infectate cu malware.

Europol a lucrat cu anchetatorii din Germania, Italia, Țările de Jos și Marea Britanie, și a fost asistat de către companiile Anubisnetwork, Microsoft și Symantec, care a declarat că 3,2 milioane de computere au fost sparte.

ramnit

„Am lucrat împreună pentru a închide serverele de comandă și control pentru rețeaua Ramnit în diferite țări din Uniunea Europeană,” a declarat Paul Gillen, director de operatiuni la centrul pentru criminalității informatice. „Hackerii au pierdut controlul asupra infrastructurii malware utilizate.”

Șapte servere folosite de infractorii cibernetici au fost închise peste noapte, au declarat oficialii.

Malware-ul, instalat prin link-ul pe e-mail spam sau site-uri web infectate, iau ajutat să preia controlul asupra PC-urilor și le-au utilizat pentru activități criminale.

Calculatoare din întreaga lume au fost infectate de botnet, dar majoritatea utilizatorilor afectați sunt din Marea Britanie, a declarat Gillen. Ramnit a infectat computerele începând cu 2012.

ramnit

Ancheta a fost condusă de serviciul britanic și se află în curs de desfășurare. Gillen a spus că nu poate comenta despre eventuale arestări deoarece ar putea interfera cu operațiunile poliției.

Europol, agenția europeană de poliție, a coordonat eforturile transfrontaliere pentru a distruge infrastructura malware și  caută să îi aducă în fața justiției pe cei responsabili.

În noiembrie, SUA și autoritățile europene au confiscat mai mult de 400 de adrese secrete ale unor site-uri și au arestat suspecți într-o operațiune care vizează piața neagră pentru droguri și alte servicii ilegale, cunoscut sub numele de Silk Road 2.0.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*