Guvernul vrea să corecteze “aberația legislativă” a contribuției de sănătate. Ce schimbări vor avea loc în anul 2017

  • Nicoleta Ungureanu
  • 19 septembrie 2016
  • Economie

Premierul Dacian Cioloș a spus că guvernul vrea să corecteze “aberația legislativă” care obligă la plata contribuției de asigurări de sănătate (CASS) pentru toate veniturile, conform profit.ro.

Codul fiscal aflat în vigoare anunță că, în anul 2017, CASS ar urma să fie extinsă și la alte venituri. Intenția premierului de a corecta ”aberația legislativă” privind contribuțiile de sănătate redeschide discuția privind sistemul de contribuții.

Începând cu 2017, se va datora CASS de 5,5% pentru veniturile din investiții (dividende, dobânzi, câștiguri din titluri de valoare) sau din alte surse și atunci când există alte tipuri de venituri (salarii, pensii, venituri din activități independente).

Suma maximă asupra căreia se va datora (baza de calcul) va fi de cel mult 5 salarii medii brute lunare. Totodată, prin Legea 112/2016, a fost introdus și un plafon minim de până la 12 salarii minime brute anual, dar numai dacă persoana fizică are exclusiv venituri din investiții care datorează CASS și în prezent, informează profit.ro.

De asemenea,începând cu anu 2017, se va datora CASS pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, chiar dacă persoana fizică are, în același timp, salarii. Prin urmare, va fi eliminată scutirea care se aplică acum.

Potrivit Codului fiscal în vigoare, CASS se datorează pentru următoarele categorii de venituri, pe lângă cele din salarii și asimilate salariilor:

  • activități independente;
  • venituri din asocierea cu o persoană juridică;
  • cedarea folosinței bunurilor;
  • investiții: dividende; dobânzi; câștiguri din transferul titlurilor de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate; câștiguri din transferul aurului financiar, definit potrivit legii, venituri din lichidarea unei persoane juridice.
  • activități agricole, silvicultură și piscicultură: cultivarea produselor agricole vegetale; exploatarea plantațiilor viticole, pomicole, arbuștilor fructiferi și altele asemenea; creșterea și exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală
  • alte surse.
loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *