Guvernul vrea pedeapsa cu închisoarea pentru cei care manifestă dispreț față de însemnele României sau emblemele unor autorități

  • Nicoleta Ungureanu
  • 29 august 2016
  • Social
inchisoare

Guvernul vrea reintroducerea unei pedepese din Codul Penal, introdusă în perioada comunistă și înlăturată în anul 2009, astfel încât manifestările prin care se exprimă dispreț față de însemnele României sau emblemele unor autorități să fie  pedepsite cu închisoarea.

Senatul a adoptat, al începutul acestui an, un proiect de lege inițiat de parlamentari PSD și UNPR, prin care se propune reintroducerea infracțiunii de „ofensă adusă însemnelor naționale”.

Inițiativa legislativă propune ca orice manifestare prin care se exprimă dispreț pentru însemnele României să fie pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, iar manifestarea prin care se exprimă dispreț pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autoritățile să fie pedepsită cu închisoare de la 3 luni sau 1 an sau amendă, conform Profit.ro.

Potrivit definiției din proiect, prin acest tip de dispreț se înțelege „a) lipsă de considerație sau stimă; b) sentiment prin care se judecă un lucru ca fiind nedemn de atenție; c) defăimare”.

Executivul a transmis oficial Parlamentului că susține incriminarea acestor fapte, deși la momentul adoptării propunerii legislative în Senat nu a exprimat niciun punct de vedere.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *