Ultimele Știri

Guvernul va aloca bani pentru îmbunătățirea condițiilor din închisori

celula-gherla-care-stat-monica-iacob-ridzi

Guvernul va aloca în perioada următoare, din Fondul de rezervă, sume pentru îmbunătățirea condițiilor și creșterii capacității de cazare din penitenciare, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Corneliu Calota.

Guvernul a decis, astăzi, printr-o ordonanță de urgență să aloce sume din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului pentru Ministerul Justiției și finanțarea unor cheltuieli în vederea îmbunătățirii condițiilor și creșterii capacității de cazare a sistemului penitenciar.

Calota a precizat că fondurile vor fi alocate pentru penitenciare în urma propunerilor venite de la Ministerul de Justiție.

Un document al Ministerului Justiției prezentat, în urmă cu o săptămână, relevă că statul cheltuiește lunar cu întreținerea unei persoane aflate în detenție – 512 lei, la finele lunii ianuarie în închisoare aflându-se aproape 30.000 de deținuți, dar cu un deficit de locuri de cazare de peste 10.000 locuri.

Aceste măsuri au fost luate după ce mai mulți dintre foștii politicieni încarcerați în ultima perioadă de DNA au reclamat condițiile precare și aglomerația din închisori, acuzând că Ministerul Justiției nu asigură finanțarea necesară, în condițiile în care însă nu au insistat pe acest subiect când s-au aflat la guvernare.

Ministrul Justitiei, Robert Cazaciuc, declarase săptămâna trecută că situația condițiilor din penitenciare este în unele cazuri „sub limita demnității umane” și sunt necesare fonduri de aproximativ un miliard de euro pentru a remedia acest lucru, existând demersuri pentru obtținerea de fonduri europene în acest sens.

Duminică, premierul Victor Ponta a declarat că sistemul penitenciar se confruntă de mult timp cu probleme, motiv pentru care România a și fost condamnată la CEDO, iar pentru un program de investiții în domeniu este necesar să nu se spună că Guvernul vrea sa ajute corupții.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*