Ultimele Știri

Guvernul Ungariei are ca prioritate consolidarea securităţii de-a lungul frontierei cu România

granita gard sarma ungaria

Guvernul Ungariei are ca prioritate consolidarea securităţii de-a lungul frontierei cu România şi măsuri suplimentare pe graniţele cu Serbia şi Croaţia, pentru oprirea imigranţilor, afirmă Janos Lazar, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, informează MTI.

„Consolidarea barierelor metalice la frontierele cu Serbia şi Croaţia şi pregătirea unor măsuri similare de-a lungul frontierei cu Romania vor fi pe agenda şedinţei de Guvern de săptămâna viitoare”, a declarat Janos Lazar.

„Guvernul Ungariei nu are o problemă cu ajutarea imigranţilor, dar, dacă îi ajutăm aici, îi atragem la noi; de aceea, Ungaria pledează pentru ajutarea imigranţilor în ţările de origine”, a spus Janos Lazar.

Potrivit oficialului ungar, Grupul Vişegrad (Ungaria, Slovacia, Polonia, Cehia) continuă să pledeze pentru construirea unei noi linii de protecţie a frontierelor pe ruta balcanică, în Macedonia, pentru oprirea extracomunitarilor care vin prin Grecia.

În ultimele săptămâni, Guvernul Ungariei a semnalat de mai multe ori că va construi gard metalic de-a lungul frontierei cu România, pentru oprirea imigraţiei. „Migraţia va reîncepe din primăvară şi probabil că vor fi exercitate presiuni asupra frontierelor noastre. Trebuie să fim pregătiţi pentru acest lucru şi pentru a construi gard la frontiera cu România. Anul 2016 va fi unul greu în materie de imigraţie ilegală. Suntem supuşi presiunilor şi securitatea ţării este ameninţată”, afirma Janos Lazar în februarie.

În contextul valului de imigranţi extracomunitari, Ungaria a construit deja garduri metalice la frontierele cu Serbia şi cu Croaţia, semnalând de mai multe ori că ar putea lua măsuri similare pe segmente ale graniţei cu România. Autorităţile ungare au anunţat în septembrie 2015 intenţia de a construi un gard metalic pe un segment de 70 de kilometri al frontierei cu România, în contextul în care imigranţii s-ar putea infiltra pe la capătul barierei construite la graniţa ungaro-sârbă. Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, declara pe 15 septembrie că „gardul ar urma să înceapă de la punctul frontierei dintre Ungaria/Serbia/România şi să continue pe o distanţă rezonabilă dacă presiunea migraţiei se mută spre România”. Gardul construit de Ungaria de-a lungul graniţei sârbe se termină în zona localităţii ungare Kübekháza, situată la frontiera cu Serbia şi cu România.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*