Ultimele Știri

Guvernul suspendă procedura reducerii pedepselor pentru deţinuţii „scriitori”

Guvernul a decis miercuri să suspende, până la 1 septembrie, prevederile privind posibilitatea deţinuţilor de a-şi micşora pedepsele cu 30 de zile pentru fiecare lucrare ştiinţifică scrisă în închisoare, au precizat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

carti inchisoare

Informaţia a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, care a precizat că Executivul a decis suspendarea prevederilor şi nu eliminarea lor, aşa cum era în proiectul de ordonanţă de urgenţă al Ministerului Justiţiei, pentru că a ţinut cont şi de obiecţiile CSM.

„Guvernul consideră că în acest moment s-a făcut un abuz de drept prin aplicarea excesivă a acestei prevederi”, a mai spus Suciu.

Decizia vine în condiţiile în care pe agenda oficială a şedinţei de guvern s-a aflat proiectul de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Justiţiei care prevede eliminarea cu totul a prevederilor legale referitoare la reducerea pedepselor pentru deţinuţii care scriu lucrări ştiinţifice.

Concret, proiectul de OUG stabilea abrogarea art.96 alin.(1) lit.(f) din Legea nr.254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. Acesta a fost pus în dezbatere publică vineri după-amiază de către Ministerul Justiţiei.
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a anunţat, joi, în şedinţa CSM, că susţine varianta abrogării, deşi aceasta este controversată. Proiectul de OUG nu a fost însă agreat şi de Consiliul Superior al Magistraturii.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*