Ultimele Știri

Guvernul Ponta legiferează șpaga doar cu trei condiții

spaga medic

Guvernul vrea să trimită, săptămâna viitoare, în Parlament un proiect de lege privind responsabilitatea medicilor. Actul normativ va stabili clar în ce condiţii medicii şi asistenţii vor putea primi de la pacienţi „contribuţii suplimentare” sau aşa-zisele „atenţii”.

Ministerul Justiţiei şi reprezentanţi din sistemul medical pregătesc un proiect de lege prin care se încearcă eliminarea responsabilităţii penale a personalului sanitar în cazul în care  „atenţiile” primite de la pacienţi respectă următoarele trei condiţii: „să nu fie condiţionate de către medic sau asistente, să fie după încheierea actului medical şi să fie declarate şi fiscalizate”.

Executivul intenţionează să trimită actul normativ în Parlament miercurea viitoare (26 august).

”Să fie foarte clar: medicii nu mai sunt funcţionari prin decizia Guvernului adoptată anul trecut: Ordonanţa 2/2014, care i-a scos pe medici din sistemul funcţionarilor publici. Pe statutul medicului nu avem ce să schimbăm. E vorba de responsabilitatea penală. Acele contribuţii suplimentare pe care pacienţii vor să le aducă trebuie să îndeplinească trei condiţii: să nu fie condiţionate de către medic sau asistente, să fie după încheierea actului medical şi să fie declarate şi fiscalizate.

Aceste trei condiţii cumulative să nu mai implice răspunderea penală a medicului. Ministrul Justiţiei, împreună cu reprezentanţi din sistemul medical, vor lucra la proiectul de lege; miercurea viitoare îl vom trimite în Parlament și în comisiile juridice se va îndrepta încât prevederea să fie clară. Să se stabilească foarte clar că dacă sunt îndeplinite cele trei condiţii atunci nu mai este responsabilitate penală”, a explicat premierul Victor Ponta.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*