Ultimele Știri

Guvernul plătește salariile tinerilor angajați

Programul este susținut cu fonduri europene iar prin acest program Guvernul se angajează să plătească timp de un an, salariile noilor angajaţi din firmele mici şi mijlocii.

Condiţia participării la acest program este ca aceşti noi angajaţi să fie absolvenţi din 2014 de liceu sau de facultate, iar firma să păstreze timp de doi ani posturile înfiinţate pentru ei. Statul decontează, salariile doar în primul an.

„Trebuie să angajez în termen de 30 de zile, plătesc salariile într-adevăr şi, după, pe baza documentelor contabile, fac o cerere de rambursare şi mi se vor da banii”, spune Irina Dimintei, antreprenor.

Totuși programul nu se dovedește a fi unul de succes. Atât din partea tinerilor angajați cât și din partea angajatorilor exista nemulțumiri. Angajatorii se plâng de lipsa de experiență și ineficiența tinerilor absolvenți iar de cealaltă parte tinerii se plâng de nesiguranța locului de muncă, aceștia pot fi dați afară după un an, atunci când se termină programul de finanțare.

„Preferă să angajeze oameni cu experienţă, chiar dacă experienţa nu este legată de domeniile în care s-a pregătit, pentru că au nevoie de oameni care să reacţioneze în timp util”, consideră Iulia Nistor, studenta anul IV, Facultatea de Drept.

Reprezentaţii Guvernului se declară optimişti şi susţin că, în total, 1.000 de firme vor primi ajutoare pentru salariile absolvenţilor. Dar se feresc deocamdată să spună câţi bani au fost folosiţi din cele 40 de milioane de euro alocate programului.

„Până la 6.500 de locuri de muncă mai sunt acorduri de semnat, dar în fiecare săptămână menţinem sub control acest program şi vedem câte noi firme intră în program”, declară Florin Jianu, ministrul IMM-urilor.

 Programul se va încheia în martie 2015 şi atunci, promit guvernanţii, vom afla şi cât de mare succes a avut.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*