Guvernul ia partea furnizorilor de telefonie mobilă și respinge legea care le interzice să amplaseze antene GSM la mai puțin de 500 de metri de școli și spitale

  • Nicoleta Ungureanu
  • 6 septembrie 2016
  • Social

Guvernul ia partea furnizorilor de telefonie mobilă și insită să nu fie aplicată prevederea care le interzice acestora să amplaseze antene GSM la mai puțin de 500 de metri de școli și spitale, conform Profit.ro.

Parlamentarii discută un proiect care prevede că antenele GSM ar trebui amplasate la o distanță de minimum 500 de metri față de unitățile de învățământ, spitale, centrele de plasament și căminele de bătrâni, fiind nevoie doar de avizul Camerei Deputaților pentru a fi transmis spre promulgare și aplicare.

Legea actuală asigură suficient protejarea populației de radiații, iar aplicarea acestei prevederi ar face ca Bucureștiul să rămână fără semnal de telefon, argumentează Guvernul.

„În cazul măsurilor propuse, acoperirea municipiului București cu semnal de telefonie mobilă ar fi imposibil de realizat. Interzicerea de a instala o stație de telefonie mobilă la o distanță mai mică de 500 metri din jurul unei unități de învățământ ar bloca instalarea unei stații de telefonie mobilă pe o suprafață de 0.785 kilometri pătrați. Dacă luăm în calcul doar cele 579 unități de învățământ aflate în București, cei 0.785 kilometri pătrați pe care-i blochează o unitate de învățământ, promovarea unei asemenea legi ar duce la imposibilitatea de a instala o stație mobilă în București, efectul economic fiind afectarea funcționării POS-urilor și ATM-urilor care utilizează benzi de frecveță radio”, arată Guvernul.

De asemenea, parlamentarii suțin că nivelul de capacitate și calitate a rețelelor de telefonie mobilă ar scădea drastic, iar antenele radio-TV ar dispărea din București.

„Când putem considera că rețelele de telefonie mobilă au ajuns la maturitate, iar un operator de telefonie mobilă acoperă cu semnal Bucureștiul din cel puțin 500 de locații (ex. Orange, Vodafone), toate aceste stații ar trebui să migreze în afara Bucureștiului. Având în vedere principiul telefoniei celulare, acela de a reutiliza spectrul de frecvențe radio, rezultă că reutilizarea spectrului ar fi imposibil de realizat, având consecință directă asupra capacității rețelelor de telefonie mobilă, care va scădea drastic. Ca urmare, va fi imposibil de a asigura accesul la telefonia mobilă a tuturor potențialilor utilizatori, cu implicare directă, de exemplu, asupra serviciilor de urgență”, este argumentul pe care insistă Guvernul.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *