Ultimele Știri

Guvernul ceh limitează puterile preşedintelui prorus Milos Zeman

Milos Zeman şi Bohuslav Sobotka

Cabinetul de centru-stânga din Cehia a aprobat, ieri, un proiect de lege care limitează puterile preşedintelui legate de politica externă şi cea bancară.

Modificarea constituţională propusă de Guvernul Sobotka va reduce capacitatea președintelui de a influența politica externă și de a face numiri la conducerea băncii centrale.

Astfel, președintele ar putea fi lipsit de puterea de a negocia tratate internaționale şi de a-i numi direct pe cei şapte membri ai consiliului de administraţie al Băncii Centrale. Amendamentul va oferi camerei superioare a Parlamentului posibilitatea de a se folosi de dreptul său de veto în cazul persoanelor nominalizate de preşedinte pentru a deveni membri ai consiliului.

„Consider că este absurd pentru un președinte ales de popor prin vot direct să aibă mai puţine puteri decât un președinte ales de o parte din parlamentari”, a declarat Milos Zeman.

Proiectul de lege urmează să fie trimis către parlament unde va trebui să obţină aprobarea a trei cincimi dintre membrii ambelor camere ale legislativului pentru a fi adoptată, adică coaliția de guvernământ a celor trei partide de centru-stânga vor avea nevoie de mai multe voturi din partea unor membrilor opoziției.

Guvernul condus de premierul Bohuslav Sobotka susţine că regulile ar trebui să se schimbe în condiţiile în care preşedintele este acum ales prin vot direct şi nu de către parlament, o modificare făcută în 2013.

Dacă vor fi adoptate, noile măsuri vor fi puse în aplicare în 2016, atunci când urmează să fie numit un nou guvernator al Băncii Centrale. Zeman a criticat în mod repetat politica băncii de a menține coroana slabă pentru a evita deflaţia şi cere un referendum de aderare la zona euro sau amânarea intrării programată de premier în 2017.

Președintele Zeman și prim-ministrul Bohuslav Sobotka s-au contrazis atunci când Zeman a încercat să se opună sancțiunilor impuse Rusiei și a plănuit să participe la parada militară de la Moscova de 9 mai, când toţi liderii europeni au boicotat.

Preşedintele în exerciţiu Milos Zeman a fost primul preşedinte ales prin vot direct.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*