Guvernul a aprobat introducerea compensării directe la RCA. Cum va funcționa însă aceasta

  • Nicoleta Ungureanu
  • 18 august 2016
  • Economie
sofer parcare

Guvernul și-a dat acordul în ceea ce privește instituirea posibilității ca asigurătorul RCA să plătească despăgubiri propriilor asigurați, urmând ca apoi să le recupereze de la asigurătorul vinovatului sau de la Fondul de protecție a victimelor străzii, conform Profit.ro.

Un astfel de sistem trebuie însă să fie alternativ la cel în vigoare, susține Executivul. Decizia este motivată de faptul că de cele mai multe ori, persoana păgubită trebuie să se lupte cu diverse firme de asigurări pentru a putea beneficia de reparația autovehicului.

“Multe dintre aceste firme de asigurări întârzie procesul de despăgubire, subevaluează paguba sau apelează la service-uri care fac o reparație ieftină și de proastă calitate. Prin urmare, nici firmele de aisgurări nu sunt motivate să-și îmbunătățească serviciile în cazul asigurărilor obligatorii, deoarece atunci când posesorii de autovehicule cumpără RCA-ul cel mai ieftin de pe piață, nu sunt interesați ca aceste servicii să fie de calitate”, sunt argumentele invocate pentru modificarea sistemului actual.

Conform noii propuneri, firmele de asigurări își vor despăgubi proprii asigurați, pentru ca apoi să recupereze prejudiciul de la firma la care este asigurat autovehiculul șoferului vinovat sau de la Fondul de protecție a victimelor străzii în cazul în care vinovatul nu este asigurat sau este necunoscut.

Executivul susține că pentru ca un astfel de sistem să poată funcționa în mod alternativ, ar trebui respectate următoarele condiții: accidentele auto să fie produse pe teritoriul României; vehiculele implicate în accidentele auto să fie înmatriculate sau înregistrate în România; prejudiciile produse să fi fost aduse exclusiv vehiculelor; ambele vehicule implicate în accidentul auto să fie asigurate RCA; prejudiciile să excludă vătămările corporale, conform Profit.ro.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *