Guvernul a aprobat creșterea veniturilor medicilor pentru efectuarea gărzilor

medici

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat că printr-o OUG adoptată miercuri plata gărzilor pentru cadrele medicale va fi majorată, astfel că în cazul medicilor rezidenţi creşterile vor fi de la 42%, până la peste 90%, iar un medic primar cu o vechime de peste 20 de ani va primi 800 de lei pentru o gardă pe timpul săptămânii şi 1200 de lei pentru o gardă în week-end.

Astfel, un medic primar cu o vechime de peste 20 de ani va primi 800 de lei pentru o gardă pe timpul săptămânii şi 1200 de lei pentru o gardă în week-end.

”De la 1 octombrie plata gărzilor va fi făcută la un alt nivel. (…) Astfel un rezident de anul III dintr-o unitate clinică cu un spor de 50% care este minim pentru timpul săptămânii va avea acum o plată netă de 257 de lei în timpul săptămânii. De asemenea, o gardă pe timpul week-endului, atunci când sporul este de 50% până 100% , dacă luăm un spor de 100% vorbim despre 547 lei, dacă vorbim despre nivelul minim al sporului, atunci vorbim despre 411 lei”, a declarat ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu.

De asemnea, ministrul a vorbit despre banii pe care un medic primar îi va primi pentru gărzi, sumă care poate ajunge până la 1200 de lei pentru week-end.

”Un medic primar cu o vechime de peste 20 de ani, într-o unitate clinică, cu un spor de week-end şi calculăm cu un spor de 100%, atunci vorbim de 1200 de lei în mână pentru o gardă în weekend. Iar pentru o gardă în timpul săptămânii, cu un spor de 75%, adică la un nivel superior, pentru timpul săptămânii, vorbim de 800 de lei bani în mână”, a spus Voiculescu.

El a adăugat că există ”loc de îmbunătăţire”, dar în momentul acesta este tot ce s-a putut face, adăugând că este un pas important. ”Vorbim despre creşteri de la 42% în cazul rezidenţilor până la 90 şi ceva la sută”.

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a declarat pe 8 august, la sfârşitul negocierilor cu sindicatele din sănătate, la care a participat alături de ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, că, prin majorarea plăţii gărzilor suplimentare, de la 1 octombrie, România va avea un sistem medical plătit mai adecvat, mai aproape de principiile acestei profesii.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *