Ultimele Știri

Guardian: Scăparea care subminează lupta României cu corupția. „Infractorii abili profită la maximum”

judecator

Prestigiosul cotidian britanic scrie despre o deficiență din legislația românească ce ar putea compromite eforturile DNA de a pedepsi corupția.

Jurnaliștii britanici se referă la articolul 96 din Legea 254/2013, articol ce permite reducerea pedepselor cu 30 de zile pentru fiecare lucrare științifică redactată de deținuți în penitenciar. Între 2013 și 2015, 415 astfel de opere ar fi fost publicate, conform Administrației Penitenciarelor, în vreme ce in 2012, când legea nu era în vigoare, au apărut 201 una cărți.

„Dan Voiculescu, unul dintre cei mai bogați oameni din România și proprietarul mai multor posturi TV, a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru corupție în august 2014. De atunci, ar fi elaborat 8 lucrări științifice – o realizare surprinzătoare după orice standarde”, scriu ziariștii de la Guardian. Ei menționează și cazurile lui George Copos, Gigi Becali, Dinel Staicu, dar și cel al fostului deputat de Dolj Nicolae Vasilescu.

Există sugestii serioase că multe dintre aceste cărți sunt scrise de alte persoane sau cu ajutorul unor cercetători din exterior, care apoi le trimit textele deținuților iar aceștia le copiază de mână – manuscrisele trebuie să fie scrise – și plătesc pentru tipărirea acestora în câteva sute de exemplare. În prezent există prea puține norme sau reguli academice care să decidă ce lucrare merită să aducă reducerea pedepsei”, afirmă ziariștii britanici.

Ei menționează și că DNA a propus modificarea legii, însă fără succes până acum. „Infractorii abili profită la maximum de oportunitate pentru a reduce timpul petrecut după gratii”.
 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*