Ultimele Știri

Gruparea Statul Islamic își contruiește o forță aeriană în Libia. Un avion de luptă ar fi ajuns în mâinile jihadiștilor din Sirte

Teroriștii grupării Statul Islamic (SI) din orașul port Sirte, situat în nordul Libiei, învață să piloteze avioane folosind, posibil, un avion de luptă, care a ajuns în mâinile jihadiștilor din Sirte, informează surse citate de ziarul arab Asharq Al-Awsat cu sediul la Londra.

Există posibilitatea ca de fapt, jihadiștii să exerseze pe un simulator de zbor: ”Este un simulator modern, care se pare că a sosit din străinătate”, au afirmat sursele citate, precizând că simulatorul are dimensiunea unei mașini mici.

Acesta este dotat cu un volan pentru a practica decolarea și aterizarea, un ecran radar și dispozitive de comunicații pentru contactarea turnului de control.

Un ofițer de rang înalt libian a confirmat informațiile într-un interviu acordat ziarului la Cairo. El a menționat că gruparea jihadistă, din care fac parte foști ofițeri din armata libiană și din țări învecinate, a reușit să obțină un simulator de zbor civil în luna octombrie.

Statul Islamic a mai capturat în trecut avioane de luptă în Irak și Siria lăsând deschisă posibilitatea ca piloți teroriști să se îndrepte din Libia înapoi în acele țări pentru a lansa o forță aeriană a SI. Un alt risc potențial este acela ca teroriștii să deturneze avioane și să atace locuri sensibile, așa cum s-a întâmplat în cazul atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001 din SUA, potrivit Agerpres.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*