Ultimele Știri

GREXIT – Se pregătesc de divorț

Grecia ar putea ieși din zona euro. Este o veste care circulă tot mai des în ultimul timp. Potențiala ieșire a Greciei din zona euro creează controverse în interiorul coaliției de guvernare din Germania. Angela Merkel nu se va opune acestui demers.

În noiembrie anul trecut, liderii europeni răsuflau ușurați când Grecia a anunțat al doilea trimestru consecutiv de creștere economică și, în consecință, ieșirea dintr-o recesiune care a durat șase ani. Acum, Grecia intră într-o nouă fază a crizei, de data aceasta acesta e mai intensă și mai periculoasă decât cea din ultimii ani. Iar presupsa declarație a Angelei Merkel, potrivit căreia este pregatită să lase Grecia să iasă din zona euro dacă partidul de stânga al Greciei va  repune în discuție măsurile de austeritate, în cazul în care va fi ales.

Pe 25 ianuarie, grecii vor alege între austeritate și faliment. Se pare că cetățenii greci vor alege partidul de extremă stânga, potrivit ultimelor sondaje. Mai mult, se dorește renegocierea pachetului financiar de sprijin pe care l-au primit din partea Uniunii Europene. Oficialii eleni sunt nemulțumiți de măsurile radicale pe care europenii le-au pretins în schimbul ajutorului. Deși aceste măsuri au împedicat falimentul statului, au dus, totuși, la deteriorarea standardelor de viața ale cetățenilor. 

Parlamentul grec a fost dizolvat miercuri, în ultima zi din 2014, după ce a eşuat, a treia dată consecutiv, să aleagă un preşedinte. Stavros Dimas, fost comisar european şi candidatul Guvernului în alegerile prezidenţiale, avea nevoie de 180 de voturi, dar a obţinut doar 168. Drept urmare, Grecia va organiza alegeri legislative anticipate pe 25 ianuarie. Favorit la ora actuală este partidul de extremă stânga Syriza care conduce în sondaje cu 28%, faţă de 25% din voturi cu cât este creditat partidul Noua Democraţie, aflat la guvernare.

Liderul Syriza, Alexis Tsirpas, vrea să pună capăt politicii de austeritate impuse ţării sale de creditorii internaţionali în schimbul unui împrumut de peste 240 de miliarde de euro. De asemenea, el vrea să negocieze o nouă restructurare a datoriei publice care afectează economia elenă. 

”Noua Democraţie şi PASOK au decis să plătească. Noi spunem că am putea să nu plătim. Am putea să nu plătim pentru că vrem să negociem şi să spunem că acest program nu este sustenabil”, a precizat Yiannis Milios, parlamentar Syriza.

Datoria publică a statului este de peste 175% din PIB. Din estimările FMI, datoria guvernamentală a Greciei ar trebui să ajungă la 128% din PIB până în 2020, respectiv la 117% din PIB până în 2022. Acest scenariu presupune, însă, eforturi mari.

Datorită acestor tensiuni leul nu se simte prea bine și urcă vertiginos spre 4,5, posibil un 4,6 în săptămâna următoare dacă oficialii europeni nu vor înceta cu criticile și amenințările la adresa Greciei. Părăsirea zonei euro de către Grecia va arunca Europa în haos și într-o nouă criză chiar dacă declarațiile la cel mai înalt nivel sunt glaciale.

 

 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*