Ultimele Știri

Greșeala pe care o comit românii atunci când primesc cadou vinuri vechi. O sticlă poate ajunge și la 1.000 de euro

vin vechi

Stațiunile de cercetare viticola din Romania sunt printre puținele locuri care mai au sticle de vin autohton, începând cu anul 1920. Unele dintre cele mai valoaroase crame din România adăpostesc vinuri vechi, în valoare de câteva sute de mii de euro.

Sunt ținute în condiții speciale și sunt de vânzare pentru cunoscătorii care știu să le prețuiască și nu se miră când află prețul. În aceste sticle curge un lichid mai prețios decât aurul: vinul vechi. Stațiunea de Cercetare de la Murfatlar adăpostește în pivniță o colecție estimată la jumătate de milion de euro.

Ordonate pe ani și soiuri, sticlele sunt sigilate și păstrate în condiții speciale. Temperatura nu depășește 12 grade Celsius, lumina este extrem de puțină, iar umiditatea și ventilația sunt controlate și verificate zilnic. Orice greșeală înseamnă alterarea iremediabilă a licorilor.

Prețul vinurilor de colecție diferă în funcție de vechime. De pildă, dacă vreți să faceți cadou un rafinat Muscat Ottonel din 1950 trebuie să plătiți pentru o sticlă puțin peste 600 de lei.

Cei care doresc să le ofere de sărbători celor dragi o sticlă de vin deosebită, de exemplu, cum este una din 1964 trebuie să știe că asemenea bijuterii se țin în condiții speciale de cramă.

Și asta pentru că dacă nu îl țineți într-o vitrină specială cu temperatură și umiditate controlată, vinul vechi își pierde calitățile sau chiar se poate strica. Unii păstrează însă sticlele multă vreme după ce le-au primit, în vitrine sau dulapuri, în speranța unui eveniment viitor, neștiind însă că prețioasa licoare trebuie consumată cât mai repede din momentul în care a fost scoasă din cramă.

Și în pivnițele Stațiunii de Cercetare Viniviticola din Miniș, în județul Arad, stau rânduite unele peste altele, prăfuite și neatinse, mii de sticle care au căpătat valoarea neprețuită a timpului. Cea mai veche poartă însemnele anului 1926.

Ioan Nacov, administrator SCDVV Miniș: „Au fost păstrate exact ca și în anul în care au fost îmbuteliate, se vede praful păianjenii, tocmai aceasta le da o anumită valoare.”

Ar fi bine însă ca cel care primește cadoul să fie un cunoscător: va prețui stratul de praf care îmbracă sticla și va înțelege că un astfel de vin se savurează într-un anumit fel.

Ioan Nacov, administrator SCDVV Miniș:”Aceste vinuri de colecție au o valoare istorică și sentimentală adică aduce ceva din soarele anului respectiv. În general de sărbători cererea este mai mare dar se comercializează pe tot parcursol anului.”

Cererile încep de la vinuri din 1945 adică de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial până la producții din anii ’80. O sticlă de vin vechi românesc, de peste 50-60 de ani, ajunge la câteva sute de euro și poate depăși, excepțional, 1000 de euro.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*