Greii din UDMR vor să facă pasul înapoi

MARKO BELA - CLUJ

Sistemul multipartidic și însăși democrația românească se află la răscruce, a declarat recent senatorul UDMR Markó Béla pentru publicația Maszol. În aceste condiții, cei care vor ajunge în noul legislativ trebuie să fie conștienți de provocări și să fie dispuși să lucreze cu toate forțele, a fost de părere senatorul.

Prezent până acum în toate legislaturile, senatorul nu intenționează să candideze pentru un nou mandat la alegerile din decembrie.

„Aș accepta un nou mandat doar dacă fracțiunea parlamentară ar avea neapărată nevoie de mine. Dar în acest moment există posibilitatea să avem o echipă puternică la București”, a susținut Markó Béla.

Schimbări se anunță și în ce privește viitoarea echipă UDMR din Camera Deputaților. Cel puțin un deputat din cei 3 care au reprezentat filiala Mureș a UDMR nu se va regăsi pe liste. Este vorba despre deputatul Borbély László, la rândul său prezent în toate legislaturile de după 90, ministru delegat pentru lucrări publice și amenajarea teritoriului în guvernul Tăriceanu și ministru al apelor, pădurilor și mediului în guvernul Boc.

Senatorul UDMR de Mureș a explicat că dorește să revină la cariera care l-a consacrat, literatura. Lista cu care va merge UDMR Mureș în alegeri urmează să fie definitivată în aceste zile iar concurența este acerbă. În opinia lui Markó, numărul mare de personalități locale dispuse să ocupe un loc pe listele pentru Senat și Camera Deputaților este un lucru pozitiv. „Înseamnă că vom avea de unde alege”, a declarat senatorul.

Acesta a subliniat că viitorii parlamentari vor avea o sarcină dificilă, iar fracțiunea UDMR va fi puternică doar dacă vor avea specialiști în educație, cultură și minorități, dar și juriști. Înainte de termenul pentru depunerea candidaturilor , și-au anunțat intenția de a fi prezenți pe liste un mare număr de politicieni din noua gardă precum și personalități din sfera civică, până acum neînregimentați politic.

Printre ei, candidatul UDMR la primăria municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán, al doilea la locale după primarul Dorin Florea, la o diferență de aproximativ 1.500 de voturi, precum și Hamar Alpár Benjámin, președintele asociației 21 Decembrie Târgu Mureș Oraș Martir.

Soós Zoltán este istoric, consilier local din partea UDMR și director al Muzeului Județean Mureș. În ce îl privește pe Hamar, acesta este inspector guvernamental pentru problemele revoluționarilor și a devenit foarte cunoscut în urma organizării a unui șir de proteste pentru închiderea Combinatului Azomureș. Un alt nume interesant anunțat este cel al lui Jakab István, în prezent șef de unitate pentru țările candidate din Balcanii de Vest și Turcia la Comisia Europeană.

Listele de candidați din partea UDMR pentru alegerile parlamentare din decembrie vor fi definitivate până în 19 septembrie.

Edith VEREȘ

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *