Ultimele Știri

Grecii spun NU Europei

Duminică a fost ziua referendumului în Grecia. 10 milioane de alegători au fost chemați să voteze reformele propuse de către creditorii țării.

Chiar dacă termenul de înapoiere a unei tranșe de bani către FMI a expirat, iar Grecia nu a onorat împrumutul, oamenii au ieșit la vot ca să își manifeste dreptul de alegere. Aceștia au fost nevoiți să aleagă dacă sunt sau nu de acord cu măsurile de austeritate și reformele propuse de către creditotii țării.

Rezultatul final al votului, comunicat de Ministerul de Interne, confirmă victoria susținătorilor guvernului Tsipras:

– 61,31 la sută dintre alegători au răspuns NU (au respins acordul cu creditorii)

– 38,69 la sută au răspuns DA (au aprobat măsurile de austeritate)

Analiștii consideră că dincolo de un vot crucial pentru soarta țării, acest scrutin reprezintă totodată un DA sau NU spus funcționării instituțiilor europene.

62,50 % dintre cetățenii greci au participat la referendum.

Întrebarea de la referendum a fost: „Trebuie acceptat proiectul de acord prezentat de către Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană (BCE) și Fondul Monetar International (FMI) în timpul reuniunii Eurogrupului din 25 iunie?”, iar prima variantă de răspuns a fost NU, fapt ce i-a nemulțumit pe europeni.

”De mâine, Grecia se va întoarce la masa negocierilor. Prioritatea noastră imediata este să reluam urgent funcționarea sistemului bancar și să refacem stabilitatea economică”, a declarat premierul Tsipras după încheierea alegerilor.

Tsipras a promis că le va prezenta partenerilor un plan credibil de creștere economică, în care povara nu va mai fi pe umerii celor slabi, ci pe ai bogătașilor. A adăugat că, de această dată, europenii vor fi nevoiți să discute despre o reducere a datoriei.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*