Ultimele Știri

Grecii au retras peste 2 miliarde de euro de teama închiderii băncilor

grecia

În ultimele zile grecii au retras din bănci circa 2 miliarde de euro de teama închiderii instituțiilor bancare. Grecia se află la un pas de faliment, afirmă oficiali ai Băncii Centrale Europene. Începând de luni băncile comerciale din Grecia se vor închide din lipsă de lichidități. 

Deponenţii eleni au retras din bănci în ultimele trei zile circa 2 miliarde de euro, ieşirile de capital accelerând rapid în urma eşuării negocierilor dintre reprezentanţii Guvernului şi cei ai creditorilor, la sfârşitul săptămânii trecute.

Cele 2 miliarde de euro retrase în primele trei zile ale săptămânii reprezintă circa 1,5% din depozitele totale ale populaţiei şi companiilor, de 133,6 miliarde de euro, existente în băncile elene la sfârşitul lunii aprilie. Până în această săptămână, retragerile de fonduri au avut loc într-un ritm de 200-300 milioane de euro zilnic.

Guvernul elen susţine că are loc un complot pentru provocarea ieşirilor de capital de Grecia, în timp ce ministrul de Finanţe Yanis Varoufakis acuză banca centrală a ţării că alimentează temerile legate de criza lichidităţilor.

Şefii de stat şi de guvern din ţările zonei euro se vor reuni luni, la Bruxelles, pentru un summit pe tema crizei din Grecia, potrivit unor surse europene.

„În contextul rezultatului reuniunii miniştrilor de Finanţe din Eurogrup, este urgent să existe o reuniune pentru discutarea situaţiei din Grecia la cel mai înalt nivel politic”, a declarat un oficial european.

Ambasadorii statelor zonei euro vor dezbate vineri situaţia din Grecia. Totodată, membrii consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene 9BCE) se vor întâlni de urgenţă, tot vineri, pentru a discuta despre înrăutăţirea situaţiei lichidităţilor din sistemul financiar elen.

Oficialii BCE vor analiza solicitatea Băncii Greciei pentru majorarea cu peste 3 miliarde de euro a finanţării băncilor prin programul ELA (Emergency Liquidity Assistance), a spus o sursă aproapiată discuţiilor.

Miniştrii de Finanţe din statele membre ale zonei euro nu au ajuns la niciun acord cu Grecia, însă membrii Eurogrup se pot reuni în orice moment dacă Atena va semnala disponibilitate pentru concesii, cancelarul Angela Merkel exprimând speranţa că se va putea ajunge la o înţelegere.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*