Ultimele Știri

Grecia, zguduită de dezvăluirea unui plan secret de golire a băncilor în vederea revenirii la drahmă

Membri ai Guvernului grec de extremă stânga doreau golirea rezervelor Băncii centrale şi conturile contribuabililor eleni pentru a pregăti revenirea la drahmă, potrivit unor dezvăluiri care relevă haosul din cadrul Partidului Syriza (extremă stânga), relatează The Guardian.

Dezvăluirile au apărut după o săptămână de speculaţii cu privire la alternativele la care se gândeau susţinătorii aripii extremiste din Syriza faţă de prevederile dure ale planului de menţinere a Greciei în zone euro și acceptate de către premierul grec, Alexis Tsipras.

Aproape un sfert dintre cei 149 de parlamentari ai partidului aflat la putere şi-au exprimat revolta faţă de propunerile de a adopta măsuri de austeritate radicale în schimbul unor noi împrumuturi în valoare de 86 de miliarde de euro.

Lafazanis a declarat că a îndemnat Guvernul să recurgă la rezervele Băncii Greciei, o sfidare a Băncii Centrale Europene (BCE). Liderul unei facţiuni extremiste din cadrul Syriza și care a pledat pentru o revenire la drahmă, a declarat că acest lucru ar fi permis plata pensiilor şi salariilor din sectorul public în cazul în care Grecia ar fi fost dată afară din zona euro.

„Principalul motiv al acestei devalizări ar fi fost supravieţuirea economiei şi poporului grec, cea mai înaltă datorie pe care o are orice Guvern conform Constituţiei”, a spus el.

Varoufakis a declarat că o mică echipă din cadrul Syriza a pregătit planuri pentru a copia online, în secret, coduri fiscale, citat de ziarul conservator Kathimerini . „Planul B” a fost conceput pentru a permite Guvernului să introducă un sistem de plată paralel, în cazul în care băncile ar fi fost închise.

Acesta a mai declarat că parolele folosite de către greci pentru a-şi accesa online conturile fiscale au fost duplicate în secret şi folosite pentru a emite noi PIN-uri pentru fiecare contribuabil în parte, care să fie utilizate în tranzacţii cu statul.

„Acest lucru ar fi creat un sistem bancar paralel, care ne-ar fi dat nouă o gură de aer, în timp ce băncile ar fi fost închise din cauza politicii agresive a BCE”, a declarat Varoufakis.

Varoufakis a demisionat luna aceasta pentru a facilita negocierile în vederea salvării Greciei. El se opune extrem de vocal, încă de atunci, acordului.

Potrivit planului secret, care ar fi fost conceput înainte ca Tsipras să fie ales în ianuarie, tranzacţiile prin sistemul paralel ar fi urmat să aibă loc nominal în euro, dar ar fi putut să fie schimbate extrem de uşor în drahmă.

yanis_varoufakisCitește și: Yanis Varoufakis: Cedarea suveranității Greciei reprezintă “un nou tratat de la Versailles”. Cum s-a vândut Tsipras!

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*