Ultimele Știri

Grecia şi-a prelungit acordul pentru ajutor financiar cu zona euro

Alexis Tsipras Yanis Varoufakis

Zona euro şi Atena au ajuns la un acord aseară asupra extinderii programului de finanţare a Greciei pentru patru luni, cu anumite condiţii, după negocieri intense la Bruxelles.

Extinderea programului de finanțare pentru patru luni între Atena și zona euro se va realiza doar în baza unor reforme pe care oficialii eleni trebuie să le prezinte până luni creditorilor externi.

„Pe baza cererii Greciei, angajamentelor autorităţilor elene, avizului instituţiilor creditoare ale Atenei şi acordului la care s-a ajuns vineri între ţările membre ale zonei euro, vom lansa proceduri în scopul de a ajunge la o decizie finală privind extinderea planului de finanţare actual pentru o durată de până la patru luni”, se precizează într-un comunicat al Eurogrupului.

Vicepreşedintele Comisiei Europene responsabil pentru euro, Valdis Dombrovskis, a confirmat acordul pe contul său de Twitter, precizând că Grecia va trebui să prezinte „o listă completă de măsuri de reformă și este important ca Grecia să-şi ţină angajamentele”, a insistat el.

„Grecia lasă memorandumul în urma ei și devine coautor al reformelor și destinului său”, a estimat ministrul grec de finanțe Yanis Varoufakis la sfârșitul reuniunii.

Grecia va trebuie să prezinte luni seară reformele sale structurale (lupta contra evaziunii fiscale, corupţiei şi administraţia publică), după care vor fi detaliate de experţi înainte de a fi examinate de Eurogrup.

Grecia a cerut, joi, în mod oficial, extinderea cu șase luni a actualului program de asistență, pe care l-a încheiat cu creditorii internaționali.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*