Grecia se teme că Turcia ar putea anula acordul cu UE privind imigranții: ”Avem nevoie de un plan B”

  • Nicoleta Ungureanu
  • 3 august 2016
  • Externe

Grecia cere Uniunii Europene un ”plan B” în cazul în care Turcia ar denunța acordul care a permis reducerea fluxului de solicitanți de azil spre Europa, transmite AFP.

Ministrul grec al imigrației, Yannis Mouzalas avertizează că Grecia este îngrijorată și are nevoie de un plan B, pentru a putea face față deciziilor pe care le-ar putea lua Turcia, cu privire la fluxul de solicitanți de azil. Atena se teme ca un eșec al acordului încheiat la 18 martie între UE și Turcia să nu determine reluarea sosirilor masive de refugiați, în special pe insulele apropiate de coastele turce.

„Suntem extrem de îngrijorați, avem nevoie, în orice caz, de un plan B”, a declarat oficialul elen într-un interviu pentru cotidianul german Bild, în contextul în care Grecia a fost în vara lui 2015 principala poartă de intrare a refugiaților și imigranților care au căutat azil în UE.

Ministrul grec a făcut de asemenea apel la colegii săi europeni să primească imigranți. „Refugiații europeni trebuie repartizați echitabil în toate statele UE, și nu doar în unele”, a pledat el.

Puterea turcă, în plină derivă autoritară după lovitura de stat eșuată, amenință cu ruperea acestui acord dacă UE nu elimină vizele pentru turcii care vor să călătorească în Europa.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *