Ultimele Știri

Grecia se pregătește să le dea țeapă creditorilor internaționali – FMI, CE, BCE

grecia

În aceste zile asistăm la o situație inedită pentru Comisia Europeană, FMI și Banca Centrală Europeană (Troica), un moment zero care ar putea arunca în aer Europa și creditorii internaționali. Ghimpele care poate schimba istoria Europei este Grecia, țara cu cea mai veche democrație din lume. Creditorii internaționali au jefuit Grecia și poporul grec într-un stil barbar, care s-ar putea să le aducă un efect de bumerang, luni, pe 22 iunie.  

Grecia trebuie să ramburseze Fondului Monetar Internațional (FMI) peste 1,5 miliarde de euro la sfârșitul lunii și nu mai are bani pentru a face față acestei scadențe, plătind în același timp salariile bugetarilor și pensiile.

Atena se bazează pe plata celor 7,2 miliarde de euro ca ajutor în cadrul celui de-al doilea plan susținere financiară încheiat cu FMI și zona euro, însă creditorii săi condiționează achitarea acestei sume de un program de reforme cu privire la care cele două părți nu reușesc să ajungă la un acord.

„Acest guvern a fost ales pentru a apăra poporul grec cu un program de reforme foarte ambițios”, a explicat Yanis Varoufakis. „Sper că instituțiile vor lua în considerare acest program de reforme”, a adăugat el.

„Dacă Europa insistă asupra pensiilor, va trebui să accepte prețul,” a tunat Alexis Tsipras.

Alexis Tsipras le-a prezentat telefonic, duminică, propunerile Atenei ”în vederea unui acord reciproc avantajos’‘ președintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, cancelarului german Angela Merkel și președintelui francez François Hollande, potrivit unui comunicat de presă al executivului elen, transmite AFP.

Conform sursei citate, acest acord ”ar trebui să ofere o soluție definitivă, nu una provizorie” la criza greacă, fără a se menționa dacă propunerile respective sunt unele noi, așa cum au anunțat că doresc creditorii internaționali (Comisia Europeană, FMI și Banca Centrală Europeană) înaintea summitului extraordinar al statelor din zona euro, prevăzut pentru luni seară, la Bruxelles.

Guvernul de la Atena nu vrea să facă concesii creditorilor internaționali și se pare că vor refuza să mai plătească datoria către Fondul Monetar Internațional. Atât ministrul Finanțelor cât și premierul Alexis Tsipras nu au cedat nicio clipă în fața Troicăi internaționale și se pare că nu o vor face nici mâine. În cazul în care guvernul Tsipras va refuza să mai plătească datoriile, falimentul Greciei poate însemna sfârșitul zonei Euro și va pune capăt dicaturii marii finanțe internaționale care jefuiește statele vulnerabile, cum a fost și cazul României.

Greek Finance Minister Yanis VaroufakisMinistrul grec al Finanțelor – Yanis Varoufakis

Datoria Greciei este ilegală

„Datoria Greciei este ilegală şi nu va trebui să fie înapoiată niciodată deoarece a fost încălcată legislaţia europeană şi internaţională, precum şi drepturile omului, în momentul în care autorităţile greceşti au acceptat cele două planuri succesive de salvare propuse de FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană.  Datoria Greciei este ilegitimă căci banii respectivi nu au fost folosiţi în beneficiul populaţiei, ci pentru a salva creditorii privaţi din Grecia.”, se arată într-un raport de audit comandat de Zoe Konstantopoulo, preşedinta legislativului grec.

FMI este singura instituție care nu vrea să facă concesii Greciei

Fondul Monetar Internațional nu vrea să facă nici o concesie Greciei, iar în cazul în care nu va respecta termenul din 30 iunie pentru a înapoia tranșa de 1,5 miliarde de euro, inevitabil va intra în incapacitate de plată. 

”Ne lipsește un dialog, iar urgența este restabilirea dialogului, cu adulții din sală”, s-a plâns șefa FMI Christine Lagarde.

Tispras a declarat săptămâna trecută că politicile FMI faţă de Grecia au fost „criminale”.

„Există un termen, 30 iunie, când Grecia trebuie să facă plata. Nu există o perioadă de graţie”, a spus Lagarde.

Programul de salvare în valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, se încheie pe 30 iunie, în aceeaşi zi în care statul elen trebuie să facă plata către FMI.

Cancelarul german Angela Merkel a semnalat totuşi disponibilitatea de continuare a negocierilor cel puţin până la summit-ul UE de săptămâna viitoare.

„Sunt convinsă că acolo unde există voinţă există şi o soluţie. Dacă autorităţile din Grecia vor dovedi această voinţă, atunci acordul cu cele trei instituţii va fi posibil”, a afirmant Merkel în Parlamentul de la Berlin.

Potrivit regulilor FMI, dacă o ţară întârzie plata datoriilor, atunci pierde imediat dreptul la noi fonduri, până la stingerea obligaţiilor financiare. Angajaţii Fondului contactează împrumutatul pentru a-i cere să achite datoria. Dacă datoria nu este plătită după o lună, directorul FMI notifică board-ul şi după încă o lună şeful Fondului emite o plângere oficială adresată board-ului.

Dialogul dintre Grecia și FMI poate fi numit simplu dialogul surzilor. Grecia se plânge că moare de foame, că nu mai are bani, iar FMI cere austeritate și plata datoriilor. Aceste acțiuni nu pot duce decât la intrarea sigură în incapacitate de plată a statului elen. 

putin tsiprasAlexis Tsipras – Vladimir Putin

Ce spuneau contemporanii despre marea finanță

„Există două modalităţi odioase pentru a subjuga şi cuceri o naţiune: una este prin forţa armelor, cea de-a doua prin datoria publică.” – afirma John ADAMS, cel de-al doilea Preşedinte al SUA.

”Cred că instituţiile bancare reprezintă o primejdie mai mare pentru libertăţile noastre fundamentale decât armatele gata de luptă. Dacă, într-o bună zi, poporul american va permite ca băncile private să fie cele care să controleze moneda, atunci băncile şi toate instituţiile care se vor naşte în jurul acestora vor lua cetăţenilor toate proprietăţile lor, mai întâi cu ajutorul inflaţiei, apoi cu ajutorul recesiunii, până în ziua când copiii lor se vor trezi fără acoperiş deasuprea capului, pe pământul cucerit de părinţii lor.” – a spus Thomas Jeffreson, cel de-al treilea Preşedinte al SUA (declaraţie din 1802).

Banca Central Europeană suflă în iaurt 

Vineri, Banca Centrala Europeana a majorat din nou plafonul liniei de finanțare de urgență (ELA) destinată creditorilor eleni, susțin surse care au dorit să-și păstreze anonimatul. Săptămâna aceasta, BCE a majorat plafonul cu 1,1 miliarde de euro iar săptămâna trecută, cu 2,3 miliarde de euro.

Conform agenției elene ANA, BCE a majorat cu 3,3 miliarde de euro finanțarea de urgență pentru creditorii eleni, care pot accesa acum fonduri totale de 87,4 miliarde de euro. Capitalul tampon de lichiditate s-a menținut la aproximativ trei miliarde de euro, astfel încât Banca Centrală a Greciei și BCE să poată reacționa în caz de urgență.

Oficialii BCE și-au exprimat îngrijorarea că bâncile elene vor putea luni să-și deschida sucursalele, susțin sursele. Retragerile din depozitele băncilor elene au crescut până la aproximativ trei miliarde de euro în ultima săptămână, iar ritmul retragerilor zilnice s-a triplat după colapsul discuțiilor cu creditorii. Cele două miliarde de euro retrase din bănci de deponenții greci începând de luni și până miercuri(17 iunie) reprezintă aproximativ 1,5% din depozitele populației și companiilor în valoare de 133,6 miliarde de euro care se aflau la băncile grecești la finele lunii aprilie.

troica

Intrarea Greciei în faliment și efectele asupra României

Intrarea Greciei în faliment va însemna un dezastru pentru Zona Euro și Uniunea Europeană. Odată cu prăbușirea Greciei se va prăbuși Europa, chiar dacă oficialii de la Bruxelles ne ascund momentan acest lucru. 

O ieşire a Greciei din zona euro (Grexit) ar provoca pagube colaterale, iar în cel mai rău caz, ar putea duce la o creştere a datoriilor suverane în Europa, precum şi la falimente în rândul băncilor, iar în final ar duce la mai multe ieşiri din euro. Leul se va deprecia serios în faţa principalelor valute, marți, dacă Grecia nu ajunge la un acord cu creditorii internaționali.

Ţările din zona euro vor simţi primele efectele, având în vedere că 50% din exporturi sunt realizate între ele. În afară de ţările din zona euro, România şi Bulgaria sunt „în linia întâi”, potrivit lui Neil Shearing, economist şef pe pieţe emergente în cadrul Capital Economics.

Exporturile vor fi afectate, în condiţiile în care cererea va fi în scădere, iar efectele s-ar simţi până în China. Potrivit analiştilor citaţi de Bloomberg, monedele se vor aprecia în faţa euro, ceea ce ar face exporturile să nu mai fie competitive. România este strâns legată de Grecia, în condiţiile în care exporturile către Grecia reprezintă 3,5% din produsul intern brut (PIB), iar băncile greceşti au o prezenţă importantă în România, la fel ca şi în Bulgaria. De altfel, băncile din Europa de Est sunt dependente de băncile mamă din Europa, pentru a primi finanţare.

Comentarii prin Facebook

3 Comentarii on Grecia se pregătește să le dea țeapă creditorilor internaționali – FMI, CE, BCE

 1. mama mia, o varza de articol:
  – bancile „grecesti” din Romania nu mai sunt grecesti si nici nu mai au parte de finantare de la bancile „mama” din Grecia de mai mult de 2 ani. Singura posibilitate de „faliment” este retragerea masiva a banilor de catre cetateni pe motiv de panica, dar in acest caz panica o sa se propage la absolut toate bancile si putem sa ne luam adio de la lumea pe care o cunoastem in forma actuala!!!!
  – „datoria” Greciei s-a format pe o schema Ponzi de escrocare pe piata de obligatiuni intre entitatile financiare americane si cele europene. Mai pe scurt s-au tras niste tepe cu obligatiuni pe datorii care nu existau decit pe hirtie. Spre exemplu datoriile din armata pe inarmari doar pe hirtie, si este vorba de aproape 100 miliarde dolari din datoria de 300. Grecii au picat la mijloc si s-a crezut ca dupa furturile masive de pe piata de obgligatiuni cind americanii au vindut nemtilor la suprapret niste porcarii pe care le-au umflat cu pompa minciunii celor 3 institutii de rating americane o sa acopere cei 10 milioane de greci tot furtul facut de marile banci americane impotriva nemtilor si francezilor in principal si a celorlalti europeni in secundar.
  – iesirea Greciei din zona euro poate insemna salvarea pentru Grecia care nu mai trebuie sa dea nici un ban inapoi din escrocheria obligatiunilor. In acest moment Grecia isi acopera singura cheltuielile cu un surplus de circa 1 – 1,5 miliarde anual. Banul are o valoare psihologica cauza care duce la o devalorizare accentuata a drahmei la reintroducere… din aceasta cauza Grecia trage sa ramina totusi in zona euro. De cealalta parte europenii, trag cu dintii ca teapa luata de la bancile americane pe piata de obligatiuni sa fie platita de greci prin orice mijloace si indiferent de de costurile sociale, mai pe scurt pot sa moara toti grecii dar sa le dea banii inapoi pentru ca de la mafiotii bancari financiari americani nu-i mai pot recupera.
  – euro poate creste foarte mult dupa iesirea Greciei daca incepe procesul accentuat de transformare in federatie a zonei euro cu impozite egale si venituri egale in toate tarile… o „fantezie” care poate prinde contur odata cu sutul in fund grecesc. Deja se vorbeste din ce in ce mai mult si prinde contur aceasta idee.
  – daca euro cade se parbuseste intreaga piata de obligatiuni, adica ia sfirsit toata piata financiara mondiala. In acel moment intram in probabil cel mai cumplit razboi mondial din care nu cred sincer ca mai scapa nici 10% din populatia globului… iar acest lucru este cunoscut de catre toti, americani, rusi, chinezi deci este o utopie totala daca cineva crede ca moneda euro mai poate sa dispara de acum inainte pe cel putin 100 de ani. Fluctuatii o sa fie dar nu desfiintare!

  • wow! ummm,., te superi daca detaliezi paragraful doi?? ma intereseaza subiectul si nu am habar unde sa caut. Cum au cazut grecii la mijloc? si mai exact care au fost tepele, cine pe cine a pacalit si cum au ajuns in situatia asta? ma multumesc si cu blibliografie daca raspunsul ar fi prea lung. vreau doar sa ma documentez! multumesc anticipat! respect!

 2. acum ceva ani urmaream pietele bursiere si financiare, spre exemplu pe la sfirsitul lui 2006 goldman si morgan au inceput sa vinda masiv subprime, atunci a fost momentul cind am iesit de pe imobiliare, multi mi-au zis ca sint nebun, la mijlocul lui 2007 a venit prapapdul imobiliar – urmarea fiind cunoscuta. Acelasi lucru s-a intimplat si cu obligatiunile grecesti la o distanta de circa 1,5 – 2 ani daca nu ma insel.
  Sa ma pui acum sa dezvolt subiectul inseamna sa scriu un roman, dar pe scurt poti studia ca exemplu apropiat pentru tipul de „imprumuturi” acordul de la Viena din 2009 semnat de basescu, isarescu si FMI, acord trecut imediat la „secret de stat” dar care poate fi reconstituit chiar din declaratii publice ale lui basescu si isarescu. O teapa de zile mari data Romaniei prin care rmo-urile care stateau la 3,3% au fost inlocuite (circa 8,5 miliarde in prima faza) cu imprumuturi fmi la 5,5% dobinda, banii fiind plasati apoi de bancile comerciale catre ministerul de finante in lei cu o dobinda FIXA de 15% fiind garantat cursul valutar in acordul de la Viena deci real era vorba de o dobinda de 15% in valuta adica aproape dubla decit se putea imprumuta la momentul acela pe piata. S-au facut niste hotii uluitoare. Schema de returnare fiind pe administratia corupta pina in maduva oaselor care reintroduce „imprumuturile” garantate de stat inapoi in circuitul valutar extern prin furturi demente proprii sau facute direct de catre entitatile financiare occidentale gen fondurile de pensii private (pilonul doi) o hotie totala pentru oricine a stat sa citeasca citeva paragrafe dintr-un contract.

  Este foarte mult de scris si destul de intortocheat dar realitatea este ca nevinovatii platesc hotiile puse la cale chiar de catre cei care-i „imprumuta” fictiv.
  material poate fi gasit pe istoricul pietei de obligatiuni, pietei valutare, pietei bursiere dar este o nebunie curata sa incepi sa sapi acum dupa atitia ani si oricum trebuie abonament platit caci asta nu e gratis.

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*