Ultimele Știri

Grecia: Schimbarea la față, nimic nu va mai fi la fel

Noul premier Alexis Tsipras și-a început mandatul în forță cu o serie de măsuri pentru salvarea Greciei de austeriate și sărăcie. 

Tânărul premier în vârstă de 40 de ani îi amenință pe creditorii internaționali cu renegocierea contractelor, pentru a salva țara de ‘dezastrul umanitar’, provocat de impunerea legilor austerității. Grecia are o datorie externă de 240 de miliarde de euro, după ce a acceptat un plan de salvare și creditare propus de Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană și Fondul Monetar Internațional(Troica).

Alexis_Tsipras_Greek_Prime_Minister_Graffiti

„Nu vom intra într-o ciocnire distructivă reciprocă, dar nu vom continua o politică de supunere,” afirmă liderul Syriza.

La rândul său Troica Internațională a încercat să sperie lumea cu noul guvern de la Atena, pe care la numit extremist și radical de stânga. Piețele au fost sensibilizate ușor, dar nu a avut loc dezastrul pe care îl prefigurau creditorii internaționali. Se pare că singura lor teamă este pierderea profiturilor obținute de pe piața financiară din Grecia.

Guvernul de la Atena pregătește o serie de măsuri populare pentru a restabili ‘demnitatea de a fi grec’. Executivul pregătește o legislație pentru schimbarea tuturor managerilor de la marile bănci unde statul elen deține pachetul majoritar. Grecia deține prin Fondul de Stabilitate Financiară – 67.3% din Piraeus Bank, 66.24% din Alpha Bank, 57.2% din National Bank și 35.4% din Eurobank.

29GREECEjp-superJumbo

Alexis Tsipras a cerut anularea ofertelor all-inclusive oferite de hotelierii greci, deorece sunt toxice pentru micii comercianți. Premierul afirmă că aceste oferte țin turiștii în hoteluri și, distrug micile magazine și restaurante.  

Guvernul a decis reangajarea funcționarilor disponibilizați  în funcție de posibilitățile financiare, astfel aproape 7500 de greci își vor recupera locurile de muncă, o picătură dintr-un pahar cu apă, se apără guvernul Tsipras, după ce în sectorul bugetar au fost desființate în patru ani 200.000 de posturi, rămânând la puțin peste 600.000 în prezent.

2523116600000578-2929829-image-a-19_1422450908461Ministrul de Finanțe – Yanis Varoufakis, Syriza

Noul ministru al muncii, Panos Skourletis, a anunțat intenția sa de a stabili salariul minim la 751 de euro, față de 580 de euro în momentul de față.

În ce privește protecția socială, ministrul adjunct Dimitris Stratoulis și-a fixat printre priorități, potrivit declarațiilor sale făcute la postul de televiziune Antenna, eliminarea dispozițiilor impuse de troica finanțatorilor referitoare la vârsta de pensionare și scăderea nivelului pensiilor.

Pe plan extern Alexis Tsipras afirmă că nu este de acord cu impunea de noi sancțiuni Federației Ruse de către Uniunea Europeană. Pentru aceste afirmații, presa germană îl numește ‘kalașnikovul’ lui Vladimir Putin împotriva Europei. 

 Liderul Syriza a discutat la telefon cu președintele american Barack Obama și au dezbătut problema datoriilor Greciei, dar și nevoia urgentă de crearea de noi locuri de muncă. 

„Statele Unite așteaptă cu nerăbdare să lucreze îndeaproape cu noul guvern grec pentru a dezvolta reformele structurale recente, care pun bazele redresării economice,” a declarat Mark Stroh, un purtător de cuvânt al Casei Albe.

Prin venirea la putere a partidului Syriza în asociere cu partidul Grecii Independenți, în Grecia s-a format o coaliție cu tentă naționalistă pusă în slujba poporului, care va lupta cu fermitate împotriva abuzurilor finanței internaționale(Troica). 

a

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*