Ultimele Știri

Grecia la răscruce! Syriza sau Europa

Alegerile parlamentare din Grecia aduc țara într-o situație crucială, fiind pusă în discuție chiar părăsirea zonei Euro.

Principalii favoriți ai alegătorilor greci sunt reprezentanții partidului de stânga Syriza, partdid care va câștiga alegerile și va forma guvernul în Grecia, conform sondajelor.

Scrutinul legislativ va fi urmat, în 15 zile, de un nou vot în Parlament pentru desemnarea preşedintelui ţării, o chestiune excentrică pentru democrațiile europene, fapt întâlnit și peste Prut în Republica Moldova.

Noi alegeri parlamentare ar putea fi organizate până la începutul lunii martie dacă partidele nu reuşesc să ajungă la un acord privind formarea unui guvern.

Grecii s-au săturat de austeritate și de lipsa locurilor de munca, țara având o rată a șomajului de 26/27%. Din această cauză oamenii vor să scape de Troică,(FMI,BCE, CE), instituții care au impus legile austerității susținute de actualul guvern al premierului Antonis Samaras.

Liderul partidului Syriza, Alexis Tsipras, promite grecilor anularea legilor austerității și alungarea Troicăi din Grecia, fiind principalul favorit în sondaje, având un avans de 3/7 procente față de partidul Noua Democrație al premierului Samaras. Pe locul 3 s-ar clasa partidul Zorii Aurii, cotat cu 6 procente în sondaje ceea ce i-ar permite și intrarea în Parlament.

Tsipras s-a angajat să convingă BCE şi zona euro să reducă datoriile Greciei, astfel încât să poată creşte cheltuielile publice şi să creeze locuri de muncă. El a declarat în această săptămână că excluderea Greciei din programul de suplimentare a lichidităţilor ar pedepsi ţara care deja suferă de mai mulţi ani din cauza austerităţii.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*