Ultimele Știri

Grecia în FALIMENT? Troica a refuzat extinderea programului de ajutor

grexit

Pachetul de asistență financiară pentru Grecia se va încheia la 30 iunie, a anunțat președintele Eurogrupului Jeroen Dijsselbloem, după ce Alexis Tsipras a refuzat propunerile creditorilor și a anunțat organizarea unui referendum privind acceptarea condițiilor creditorilor internaționali pentru a prelungi programul de salvare a Greciei.

Decizia Eurogrupului nu face altceva decât să arunce Grecia în faliment și în afara zonei euro cu bună știință. 

Dijsselbloem a anunțat că „programul de ajutor va expira marți seară”, în timpul unei conferințe de presă a Eurogrupului. Miniștrii de finanțe, cu excepția ministrului grec Yanis Varoufakis se vor întâlni în această seară pentru a discuta despre consecințele acestei decizii radicale.

„Este responsabilitatea guvernului elen să își îndeplinească obligațiile, în primul rând cu FMI”, a completat Dijsselbloem. „Este o responsabilitate și nu dispare.”

Grecia trebuie să plătească datorii de 1,54 miliarde de euro scadente pe 30 iunie creditorilor internaționali.

Decizia miniştrilor de Finanţe din zona euro intervine la numai câteva ore după ce premierul grec, Alexis Tsipras, a anunţat organizarea unui referendum, la 5 iulie, pe tema propunerilor creditorilor săi internaţionali.

„Alegătorii vor decide dacă Guvernul trebuie să accepte sau nu condiţiile puse de Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Centrală Europeană”, a afirmat Tsipras.

Însă toate eforturile Greciei au fost spulberate de marea finanță, care nu vrea să facă nici o concesie în privința Greciei. 

Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro din programul de salvare în valoare de 240 de miliarde de euro, însă liderii eleni şi reprezentanţii Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi FMI ar fi trebuit să ajungă la un acord asupra programului de reforme pentru deblocarea finanţării.

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on Grecia în FALIMENT? Troica a refuzat extinderea programului de ajutor

  1. 4,6 – 4,9 lei/euro luni, bnr trebuie sa intre masiv altfel Romania reintra in recesiune puternica

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*