Ultimele Știri

Grecia cere prelungirea acordului de împrumut cu creditorii europeni

Oficialii greci vor să ceară o prelungire a acordului de împrumut. În urma negocierilor eșuate de la începutul săptămânii dintre oficialii greci și reprezentanții parlamentului European, Grecia ar putea fi nevoită să plătească integral datoria de 300 de miliarde de euro.

Actualul acord urmează să expire la sfârşitul lunii şi fără o sursă de finanţare, statul elen riscă să intre în incapacitate de plată. Împrumutul urmează să fie prelungit pentru şase luni. Premierul grec Alexis Tsipras susţine însă că actualele condiţii ale programului de ajutor economic trebuie schimbate.

Totuși creditorii par hotărâţi să ofere ajutor Grecia, cu condiția ca ţara să continue reformele. Germania și guvernele din zona euro au insistat asupra faptului că o astfel de afacere este pe masă și Atena trebuie să caute salvarea prin prelungirea contractului pe un an întreg, contract pe care Alexis Tsipras a promis să renunțe când a fost ales luna trecută.

Ministrul german de finanțe Wolfgang Schaeuble a criticat propunerile guvernului de la Atena și afirmă că situația Greciei nu este una tocmai favorabilă, deoarece ar putea intra în colaps financiar. Dar, el a indicat că poate exista posibilitatea unui anumit compromis. „Trebuie să ținem cont de faptul că avem o responsabilitate de a menține Europa stabilă,” a adăugat Schaeuble.

Ministrul grec de finanțe Yanis Varoufakis și-a exprimat încrederea, miercuri, că miniștrii de finanțe din zona euro ar aproba propunerea guvernului de la Atena în cursul zilei de vineri . „Cererea va fi scrisă în așa fel, astfel încât acesta va satisface atât partea greacă cât și președintele Eurogrupului”, afirmă Varoufakis.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*