Ultimele Știri

Gratuitățile la medic sunt posibile de-acum numai cu cardul de sănătate

Începând cu data de 1 mai 2015, cardul național devine obligatoriu de prezentat de către asigurați tuturor furnizorilor de servicii medicale când solicită un serviciu medical.

Potrivit președintelui Casei Județene de Asigurări de Sănătate Sălaj, dr. Marius Tăutu, cardul devine, astfel, singurul instrument de validare și decontare a serviciilor medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Inițializarea cardului se poate face la nivelul tuturor furnizorilor de servicii medicale, cu excepția farmaciilor și furnizorilor de dispozitive medicale. Asigurații vor trebui să-și aleagă un cod PIN format din patru cifre pe care să-l memoreze și să-l folosească de fiecare dată când când apelează la un furnizor de servicii medicale în vederea obținerii unui serviciu.

 ”Asigurații trebuie să înțeleagă că acest card are menirea de a eficientiza sistemul de asigurări de sănătate și nu de a bloca accesul asiguraților la servicii medicale. Cardul dă dreptul să se controleze modul cum sunt utilizați banii în sistem, de unde vor fi decontate doar acele servicii medicale care vor fi validate pe baza cardului. În situația în care un asigurat nu prezintă cardul când solicită un serviciu medical și dacă dorește obținerea serviciului în acel moment, trebuie să plătească serviciul obținut, respectiv consultația, investigațiile paraclinice, rețeta”, explică Marius Tăutu.

Potrivit acestuia, cardul dă posibilitatea evidențierii și calității de asigurat.

 ”În situația în care o persoană solicită un serviciu medical și nu este asigurată, va beneficia doar de pachetul minimal de servicii. Îacest caz, nu poate beneficia de investigații paraclinice, medicamente în regim compensat sau gratuit din sistemul de asigurări de sănătate, ci doar contra cost”, adaugă președintele CJAS Sălaj.

Cei care își pierd sau deteriorează cardul pot obține, contracost, unul nou, parcurgând următoarele etape: completează o cerere la CJAS, la care atașează o copie a cărții de identitate și documentul din care rezultă că a achitat contravaloarea noului card, 15,5 lei .

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*