Ultimele Știri

Gorbaciov: Putin începe să se creadă … Dumnezeu

Primul şi ultimul preşedinte al fostei URSS consideră că actualul lider al Rusiei, Vladimir Putin, începe să se creadă… Dumnezeu.

La prezentarea cărții sale, “Posle Kremlea” (“După Kremlin”), Gorbaciov a declarat că  Putin „începe să se îmbolnăvească de aceeaşi maladie de care am suferit şi eu: este prea încrezut în sine. Pentru el nu contează părerea altora şi se consideră Dumnezeu, sau, cel puţin, adjunctul lui Dumnezeu”.

Potrivit lui Gorbaciov, Putin ar trebui să ţină cont şi de părerea altora, nu doar de cea a persoanelor din anturajul său. El afirmă că președintele rus nu s-a mai întâlnit cu el de un an şi jumătate, deoarece “nu dispune de timp”.

În opinia lui Gorbaciov, un stat puternic se crează fără aplicarea forţei, “un stat puternic este statul democratic”. El afirmă că într-un stat puternic opoziţia nu poate fi bătută cu bâta, “ori acest fenomen denotă slăbiciunea puterii”.

putin - gorbaciov

Gorbaciov a mai declarat că Putin ar trebui să demisioneze, dacă simte că nu e în stare să se descurce cu problemele ţării pe care o conduce. El a mai adăugat că în multe cazuri Putin a aplicat metode autoritare, dar a fost nevoit s-o facă în interesele majorităţii, pentru a nu permite destrămarea Rusiei moştenită după guvernarea lui Boris Elţin. 

La prezentarea cărții au venit câteva sute de persoane, printre care și muzicianul Andrei Makarevici, reprezentanţi ai ultimei guvernări a fostei URSS.

Gorbaciov i-a invitat pe toţi la sărbătorirea celor 90 de ani de la naştere, amintind în glumă, că neprietenii lui “l-au înmormântat deja de vreo zece ori”. Gorbaciov a amintit publicului că volumul pe care l-a scris este despre lupta de la Moscova pentru putere, care a dus la prăbușirea Uniunii Sovietice.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*