Ultimele Știri

‘Golani și curve’ în varianta bancară: ‘Faliții erau uciși și tăiați în atâtea bucăți câți creditori aveau’

mirela iovu

Vicepreședinta CEC Bank, Mirela Iovu, prezintă din punctul său de vedere situația actuală dintre un creditor și un rău platnic.  În opinia sa creditorul are cel mai mult de suferit din cauza persoanelor care nu își plătesc ratele la timp, iar noua lege a falimentului personal ar crea probleme mari băncilor. 

Mirela Iovu face o descriere halucinantă despre cum erau tratați ‘faliții’ în Evul Mediu față de situația actulă în care doar bancherii au de suferit. Descrierea doamnei Iovu se aseamnă foarte bine cu varianta ‘golani și curve’ a dl. Ioan Rus.  

”Practica a arătat că dacă se ajunge în insolvenţă, se pune în mişcare un mecanism atât de complex şi de imprevizibil încât rişti că la final să constaţi că de fapt garanţiile tale sunt fără valoare sau au fost utilizate pentru alte plăți. Pentru a salva afacerile de la faliment, poate este bine să avem… aşa.. un mic semn de întrebare faţă de onestitatea celor pe care îi finanţăm., a declarat joi vicepreşedintele CEC Bank, Mirela Iovu, la o conferinţă legată de cum ar trebui să arate banca viitorului.

„Nu ştiu câţi dintre dumneavoastră cunoaşteţi cum erau trataţi faliţii în Roma Antică. Faliţii, în funcţie de numărul creditorilor, erau ucişi şi tăiaţi în atâtea bucăţi câţi creditori aveau. În Evul Mediu se folosea stâlpul infamiei şi mai era obiceiul legării de un catarg în piaţă publică sau purtarea datornicului pe străzi. Există şi închisoarea datornicilor, unde capul familiei era încarcerat. Şi noi, în Codul Civil de la 1864 aveam închisoarea datornicilor. Dar, în decursul anilor s-a ajuns de la uciderea debitorului, până la acordarea unei a două şanse, în 2014”, mai spune Iovu.

„Nu se mai vorbeşte despre debitorul de rea credinţă. Azi vorbim de debitori oneşti cărora trebuie să li se acorde a două şansă. Personal nu sunt pe o pantă optimistă- legea insolvenţei nu este perfectă şi nu ar putea fi vreodată perfectă”, crede vicepreşedintele CEC Bank.

„Prin modul deficitar de aplicare a legii insolvenţei ne vom confruntă ca bancheri cu o distincţie clară între faliment onest şi faliment fraudulos. Nu aş vrea să generalizez şi să spun că toţi cei care intră în insolvenţă o fac în mod fraudulos. Mi-ar fi plăcut să văd, că urmare a intrării în vigoare a Legii Insolvenţei, cât mai multe prevenţii sau măsuri de prevenţie. Statistică mi-a arătat că s-au încheiat prea puţine contracte de concordat preventiv care să ducă la prevenirea insolvenţei”, a conchis Mirela Iovu.

Problemele cu care se confruntă bancherii astăzi sunt datorate exclusiv lor, pentru că au creditat hazardat pe absolut oricine prezenta un buletin la ghișeu în perioada 2006-2008. Dacă bancherii nu erau lacomi și hulpavi astăzi nu aveau probleme cu restanțieri și rău platnicii. Acordarea creditelor fără un studiu de piață în prealabil a dus la situația actuală.  În ziua de azi nu mai reușești să beneficiezi de un credit, tot din cauza bancherilor hapsâni care se tem să nu piardă banii, deși îți cer zeci de documente care să demonstreze sursa veniturilor tale.

Din cauza bancherilor economia moare. O economie subfinanțată nu se poate dezvolta, nu poate genera consum, nu poate genera profit. Bancherii pot râmâne cu banii la ciorap, dar dacă nu vor relaxa creditarea, alți bani nu vor mai produce, indiferent de declarațiile și plângerile lamentabile, precum ale Mirelei Iovu. 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*