Ultimele Știri

Gheorghe I. Brătianu și teroarea din închisoarea Sighet

 

Pe 27 aprilie 1953 a murit în detenție în lagărul de la Shighetul Marmației, istoricul și omul politic Gheorghe I. Brătianu. Acesta a murit în închisoare în condiții neelucidate. Potrivit mărturiilor unor deținuți, Gheorghe I. Brătianu a fost bătut crunt de un gardian și lăsat să moară în chinuri. Alți deținuți spun că s-a sinucis din cauza bătăilor și suferințelor prin care trecea orice deținut politic de la Sighet.  Gheorghe I. Brătianu este fiul lui Ion.I.C. Brătianu, acesta s-a nascut la 3 februarie 1898 în localitatea Ruginoasa, Județul Iași.

gheorghe i bratianu                                                                                                                                                            Gheorghe I. Brătianu în închisoare la Sighet

Gheorghe I. Brătianu  a absolvit Liceului Național din Iași în anul 1916, acesta se înrolează voluntar în armată pentru a participa la războiul de reîntregire a neamului. În anul 1917 se înscrie la Facultatea de Drept din Iași, pe care a absolvit-o în anul 1920. Fiind atras de istorie, abandonează cariera juridică și se înscrie la Universitatea Sorbona din Paris. În anul 1924 devine  profesor la catedra de istorie universală a universității din Iasi, iar din 1940 la Universitatea din București. Devine membru titular al Academiei Române în anul 1942, a mai fost director la Institutul de Istorie Universală din Iași între anii 1935 și 1947 și la Institutul de Istorie Universală „Nicolae Iorga” din București între anii 1941-1947.

În anul   1947 au început represiunile împotriva partidelor politice tradiționale de către noul partid comunist muncitoresc, Gheorghe I. Brătianu fiind înlăturat de la catedra universitară și de la conducerea institutului de istorie, apoi în același an în septembrie i se fixează domiciliu forțat și i se interzic contactele externe. La 9 iunie 1948 are loc reorganizarea Academiei Române care își schimbă numele în Academia Republicii Populare România, și i se retrage calitatea de academician ca, dealtfel, altor 97 de personalități științifice și culturale românești.   A fost arestat în noaptea de 7/8 mai 1950 de securitate și închis la pușcăria Shighet. Gheorghe I. Brătianu nu a fost niciodată judecat și condamnat, acesta a murit în închisoare la vârsta de  55  de ani. Închisoarea Sighet  a fost o închisoare din orașul Sîghetu Marmației, județul Maramureș, una dintre cele mai notorii închisori politice din România. Imediat după instaurarea regimului comunist în România au fost încarcerate la Sighet elitele intelectuale, politice și religioase care prezentau un pericol pentru autoritățile comuniste. Închisoarea a fost dezafectată și transformată în muzeu. În prezent ea adăpostește muzeul Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței.

„În calitatea sa de istoric, Gheorghe I. Brătianu a susținut cu tenacitate și rigoare științifică teza continuității poporului român în spațiul carpato-danubiano-pontic. Lucrările sale asupra prezenței românești în Basarabia sunt reprezentative pentru statura istoricului și conștiința omului politic. I s-a propus, dealtfel, să se dezică de tezele despre Basarabia, dar a refuzat, asumându-și cu luciditate responsabilitatea: „adevărul rămâne, indiferent de soarta celor care l-au servit”. Asemeni lui Iuliu Maniu și a celorlalte personalități politice și culturale, care au murit sau au cunoscut teroarea comunistă a închisorilor, deportărilor și a coloniilor de muncă forțată, Gheorghe I. Brătianu se înscrie în constelația luminoasă de savanți și politicieni patrioți, ce legitimează identitatea etnică și culturală a poporului român.” cităm Wikipedia.

În 1971, familia sa a primit acordul pentru deshumarea osemintelor din cimitirul din Sighet și să-l reînhumeze în cavoul Brătienilor de la  Florica/Ștefănești, din județul Argeș.

 

 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*