Germania avertizează: Reintroducerea pedepsei cu moartea în Turcia ar însemna „sfârșitul negocierilor de aderare” la UE

  • Adelina Mitrache
  • 18 iulie 2016
  • Externe

Reintroducerea în Turcia a pedepsei cu moartea, posibilitate la care s-a referit duminică președintele Recep Tayyip Erdogan după un puci eșuat, ar însemna „sfârșitul negocierilor de aderare” ale Ankarei la Uniunea Europeană, a declarat luni purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, informează DPA și AFP.

Germania și UE au o poziție clară: respingem categoric pedeapsa cu moartea”, a declarat Steffen Seibert într-o declarație de presă. „Introducerea pedepsei cu moartea în Turcia ar avea drept consecință (pentru Ankara) sfârșitul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană”, a avertizat el.

Și șefa diplomației europene, Federica Mogherini, a reamintit luni Turciei că și-a luat niște angajamente, conform Convenției Europene a Drepturilor Omului și în calitate de membru al Consiliului Europei, că nu va reintroduce pedeapsa cu moartea. „Nicio țară nu poate deveni stat membru al UE dacă introduce pedeapsa cu moartea”, a avertizat ea, potrivit de Reuters.

Mogherini a reamintit că Turcia este stat membru al Consiliului Europei și semnatară a Convenției Europene a Drepturilor Omului, care interzice pedeapsa capitală pe Bătrânul Continent. „Turcia este o parte importantă a Consiliului Europei și se află sub incidența Convenției Europene a Drepturilor Omului, care este foarte clară în ceea ce privește pedeapsa cu moartea”, a spus ea.

Negocierile dintre Turcia și UE au început în urmă cu aproximativ 10 ani, însă multe țări membre ale blocului comunitar s-au opus aderării acestei țări, amintește DPA.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *