Ultimele Știri

Georgiana Giuroiu: ”Moda poate ajunge artă, depinde cum o controlezi”

Fashion designul românesc se poate lăuda cu talente deosebite. Chiar dacă numeroase case de modă iau naștere din senin și sunt conduse de persoane care nu sunt pregătite în acest domeniu, România are încă speranțe și se poate lăuda cu oameni creativi și talentați, care se ocupă de acest domeniu cu pasiune, pregătire și perseverență.

Georgiana Giuroiu este o tânără în vârstă de 22 ani. A studiat fashion designul la Universitatea de Artă și Design din Cluj- Napoca. Este extrem de pasionată de ceea ce face și a înțeles că pentru ca pasiunea ei să se transforme într-o activitatea desfășurată cu profesionalism, este nevoie de pregătire. Pentru a își merita numele de fashion designer urmează să obțină și masterul în cadrul aceleiași facultăți, unde va învăța de la oameni admirabili. Talentul ei a fost apreciat și de revista Elle România, astfel, colecția vestimentară  realizată pentru lucrarea sa de licență a fost publicată de către revistă, cei de acolo arătându-se impresionați de rezultat. Pentru că apreciem oamenii talentați, i-am cerut Georgianei un interviu și i-am cerut să ne vorbească despre viziunea sa asupra fashion designului.

Cand a început pasiunea pentru design? Ți-a inspirat cineva această pasiune?

– Nu pot defini un moment anume drept un reper, însă din copilărie îmi plăcea foarte mult să desenez. Faptul că și familia mea mi-a încurajat pasiunea aceasta, a contribuit foarte mult la formarea și ambiționarea mea pe acest plan.

Ce inseamna designul pentru tine?

– Designul, mai exact fashion designul, înseamnă pentru mine un mod de exprimare prin care îmi pot împărtăși o viziune personală într-un mod cât mai creativ și care se concluzionează într-un rezultat purtabil.

De ce atuuri crezi ca este nevoie pentru a te face remarcat in acest domeniu?

– Ambiție, perseverență și o doză de modestie. Personal, cred că munca ta trebuie să se facă remarcată, mai apoi tu ca și designer.

Imi poți povesti cum a luat naștere prima ta creație vestimentară?

– Primul produs, consistent, departe de alte încercări stilistice personale, a fost o fustă din voal cu aplicații de bucăți de piele naturală.

De unde  a pornit ideea acestui model de fusta?

– A fost o tema de școală, am primit bucăți de piele de la Clujana, prea mici însă pentru a croi o fustă, dar m-am gândit la un mod cât mai creativ de a le folosi.

Cum te-ai simțit după finalizarea primei tale creații? Ai fost multumită de rezultat?

– Da, am fost mulțumită, mai ales pentru câte am învățat în procesul tehnologic de realizare.

A fost nevoie de o tehnică meticuloasă în realizarea fustei?

– Nu aș numi-o  neapărat o tehnică meticuloasă, doar o tehnică ce necesită puțină atenție și răbdare. În două zile am finalizat produsul.

Vorbeste-mi despre prima ta colecție. 

– Folcoriada este colecția mea de debut și lucrarea mea de licență, ce are drept sursă de inspirație folclorul româneasc, mai exact, elemente specifice folclorului autohton, ce sunt  corelate cu un anumit tip de personaj pentru realizarea unui concept coerent. Astfel, personajul imaginat pentru Folcoriada este un individ verosimil, contemporan, se confruntă cu o criză de identitate și apelează la folclor pentru obținerea acestei identități prin parcurgerea unei călătorii de inițiere: de la Caloian și Paparude- ritualuri pluviale, generatoare de viață, ajunge în lumea Măștilor Populare, unde învață să se protejeze de forțe malefice, plăsmuiri ale imaginației sale, și, în final, la Cimitirul Vesel din Săpânța., unde își asumă moartea drept un fenomen natural. Astfel, personajul parcurge un ciclu, de la viață la moarte, și își îndeplinește misiunea.

 

2-5

Cât timp ți-ai dedicat realizării ei?

– Conceptul colecției s-a conturat destul de repede, la fel și schițele, ceea ce a durat mai mult a fost realizarea propriu-zisă a colecției, care a durat în jur de 3 luni.

Unde a fost prezentată colecția?

– Colecția a fost prezentată în cadrul Galei Uad 2014, la Teatrul Național din Cluj, ediție aniversară a 20 de ani de gală.

Colecția ta a părut în revista Elle România. Așa este?

– Da, și mulțumesc frumos Elle Romania!

Cum s-a intamplat acest lucru?

– Gala Uad este recunoscută pentru faptul că invită în fiecare an specialiști din domeniu, anul acesta nu a fost excepție. Echipa de la Elle sprijină Gala Uad și noile talente, în fiecare an selectându-și preferații, noile generații de designeri proaspăt absolvenți.

Deci in mod clar, tu ai fost unul dintre preferați. Ce a însemnat acest lucru pentru tine?

– Nu am putut decât să mă bucur enorm pentru faptul că munca mea a fost apreciată de cei din domeniu. Mi-a dat încredere și m-a ambiționat pentru viitoarele proiecte.

DSC_0284

Poti defini fashion designul ca fiind cu adevărat o artă?

– Moda poate ajunge artă, depinde cum o controlezi, eu prefer să o văd drept o fuziune între artă și design, artă plastică și artă decorativă.

Ai așeza designul alături de muzică, pictură, arhitectură etc? Crezi că au valori comune?

– E o întrebare interesantă ce ar duce la o adevărată polemică, încă din facultate am auzit variante diferite de răspuns. Personal, aș numi designul o formă de artă.

Cum crezi că ar trebui să privească oamenii fashion designul? Ce ar trebui să fie mai important pentru ei?

– Nu pot generaliza. Cei consumatori o să ia mereu moda drept un moft, adoptând fiecare tendință, fără prea mari pretenții, cei specializați vor analiza mereu ceea ce s-a întâmplat în spatele produselor, storyline-ul, conceptul, iar cei cărora nu le pasă, vor fi la fel de indiferenți considerând moda ceva superficial.

Este adevărat că ceea ce porți te definește?

– Cu siguranță! Moda, hainele sunt doar o extensie a personalității noastre, bineînțeles, putem să ne jucăm și să experimentăm, să ne deghizăm și să ne creem altfel de „personalități” vestimentare.

Care este visul tău? Până unde vrei să ajungi cu creațiile tale?

– Nu mi-am stabilit un ultim gol, vreau să muncesc cu aceeași pasiune și determinare.

2 (2)

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*