Ultimele Știri

George Simion a intrat în greva foamei, pentru că i s-a interzis să intre în R. Moldova

george simion

George Simion a intrat în greva foamei după ce autorităţile din Republica Moldova i-au interzis să intre pe teritoriul ţării. Activistul spune că este un abuz din partea autorităţilor moldovene împotriva sa.

MAE a anunţat vineri că decizia prin care a fost ridicată interdicția de intrare în Republica Moldova a lui George Simion a fost contestată la Curtea de Apel din Chișinău, care a dat câștig de cauză apelantului.

Liderul platformei unioniste „Acțiunea 2012”, George Simion, a intrat în greva foamei la vama Sculeni, după ce vineri a aflat că i s-a interzis să intre în Republica Moldova.

George Simion scrie pe pagina sa de Facebook că este un abuz din partea autorităţilor moldovene împotriva sa.

Am reușit să dorm vreo trei ore. Trebuie găsită o formă de a dormi aici, am stat pe scaunele de la barul(magazinul) din vamă. Trebuie un sac de dormit.

Mi-a fost acceptată greva foamei de către polițiștii de frontieră. Voi rămâne atâta timp cat e necesar ca să se anuleze interdicția si ca vocea noastră sa fie ascultată”, scrie George Simion.

Interdicția de intrare în Republica Moldova a fost aplicată din 6 ianuarie, pe timpul guvernului interimar condus de liberalul Gheorghe Brega. George Simion a aflat însă de această decizie abia vineri, când urma să ajungă la Chișinău pentru a participa la un concurs organizat de postul naţional de radio.

„Am oprit la vamă, am stat o oră fără să mi se ofere vreo explicație. Îi vedeam pe vameși foarte agitați. Au venit la mine și mi-au spus că, din păcate, am o nouă interdicție de a intra în Republica Moldova și că nu cunosc motivul. Eu niciodată nu am greșit, ei nu au nicio dovadă că am făcut ceva greșit, în afară de a spune clar și răspicat că singura soluție pentru R. Moldova este unirea”, a povestit George Simion.

Poliția de Frontieră a avut o singură explicație: în sistemul informațional automatizat, actele de identitate ale lui George Simion sunt semnalate ca fiind inadmisibile.

În luna mai 2015, George Simion a fost expulzat din R. Moldova și declarat persona non-grata pe o perioadă de cinci ani. Ulterior, în luna septembrie, instanța de judecată a anulat interdicția. Pe 30 noiembrie, însă, Curtea de Apel a casat încheierea instanței de fond, iar solicitarea de suspendare a deciziei prin care George Simion a fost declarat indezirabil, a fost respinsă. Prin urmare, interdicția rămâne valabilă până la o decizie finală a judecății.

Acesta este argumentul invocat de Ministerul de Interne la câteva ore dupa incidentul din vamă. Liderul platformei unioniste spune însă că nu a fost informat despre hotărârea Curții de Apel.

Ministerul român al Afacerilor Externe a anunțat vineri că decizia prin care a fost ridicată interdicția de intrare în Republica Moldova a cetățeanului român George Simion a fost contestată la Curtea de Apel din Chișinău, care a dat câștig de cauză apelantului.

„MAE s-a autosesizat din mass-media și a fost informat și direct de domnul George Simion cu privire la interzicerea accesului său în Republica Moldova, astăzi, 5 februarie 2016. Urmare acestui fapt, Ambasada României a solicitat, conform procedurilor diplomatice, clarificări de la autoritățile Republicii Moldova cu privire la această situație. În urma demersurilor realizate, conducerea Biroului Migrație și Azil al Republicii Moldova a precizat că a contestat în justiție decizia din 18 septembrie 2015, dată de Curtea de Apel Chișinău, prin care fusese ridicată interdicția anterioară de intrare în Republica Moldova. Ulterior, Curtea de Apel a Republicii Moldova a decis în favoarea apelului introdus de Biroul Migrație și Azil”, se arată în răspunsul MAE.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*