Ultimele Știri

Geoană: Aş spune Europei – Nu suntem buni de Schengen, nu suntem buni nici de cotă de imigranţi

geoana

În problema crizei imigranţilor, Mircea Geoană crede că România ar trebui să facă o triere a celor care sunt refugiaţi de război, să-i refuze pe cei clandestini şi să reamintească Europei că nu a fost primită în Spaţiul Schengen, dar acum i se cer cote de preluare a migranţilor.

„În problema imigraţiei, eu le-aş spune celor din Europa: Nu suntem buni de Schengen, nu suntem buni nici de cotă”, a declarat Mircea Geoană miercuri seara, invitat la emisiunea „Vorbeşte liber” de pe TVR 1.

Fostul ministru de Externe Mircea Geoană este de părere că, în criza imigranţilor, România ar trebui să facă o triere a celor care sunt refugiaţi de război, deşi acum ţara noastră ar trebui să le reamintească puterilor europene că n-au primit-o în Spaţiul Schengen: „Ţările europene care au refuzat accesul României în spaţiul Schengen au fost profund nedrepte cu noi.

A fost o chestie politică, am fost folosiţi drept ţapi ispăşitori pentru probleme de altă natură, şi România a investit enorm, bani europeni, banii noştri, şi avem frontiere apărate şi destul de sigure.

Tentaţia ar fi să spunem – când voi aţi avut nevoie de noi, avem cea mai complicată şi lungă frontieră estică e Europei, noi suntem pavăză pentru interesele Occidentului şi când vrem să fim şi noi în clubul celor mai orânduiţi din Europa ne spuneţi că nu suntem buni, dar acum, când vreţi să împărţim între noi povara unui val care în mare măsură este eşecul politicii de vecinătate…

România trebuie să spună extrem de clar: Tot ce este refugiat real de război, deci cineva care într-adevăr fuge de-acolo pentru că îi este masacrat copilul, familia, acolo cred că trebuie să găsim, mai avem 800 de locuri.

Dar din punct de vedere al acceptării unei politici de cote în Europa, eu aş fi puţin mai ferm de data asta. Eu le-aş spune foarte clar: Nu suntem buni de Schengen, nu suntem buni nici de cotă. Dar eu le spun: România este o ţară responsabilă, în pofida faptului că ne-aţi ţinut la uşă în mod nedrept, noi ne luăm partea noastră pentru refugiaţii de război, dar tot ce este imigraţie economică clandestină să spunem nu„.

Geoană susţine că ar trebui introdus un sistem de criterii în selectarea refugiaţilor, de genul „avem nevoie de tapiţeri, de exemplu”.

Referindu-se la finanţarea domeniilor importante, Mircea Geoană a declarat că el nu mai are încredere în documente semnate de Putere şi Opoziţie, pentru că, de exemplu,„Nu s-a făcut nimic pentru Apărare. S-a stabilit (n.r., Pactul pentru Apărare), dar nu s-a făcut nimic. Până acum nu a venit niciun ban în plus pentru Apărare”.

Fostul ministru de Externe a mai remarcat că acum, investiţiile publice sunt sub 50%: „Noi suntem undeva la 45% din ce a fost prognozat la 7 luni. Fiindcă oamenii sunt fie incompetenţi, fie corupţi, fie paralizaţi de frică, că s-au învăţat să facă contracte cu destinatarul cunoscut şi acum le e frică de DNA şi preferă să nu facă nimic”.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*