Ultimele Știri

”Generozitatea” guvernului produce semne de îngrijorare. Cum vom plăti pentru aceste promisiuni!

Guvernul a promis că va majora ajutoarele și pensiile, înregistrându-se un cost de majorare de aproximativ un miliard de euro, conform Capital. În decurs de câteva zile, premierul şi candidatul la preşedinţie, Victor Ponta, a anunţat o mulțime de majorări de indemnizaţii, alocaţii şi pensii. Anumite categorii sociale urmează să primească sume de zeci sau sute de lei, care reprezintă un ajutor majorat față de cel de până acum.

Cum vor crește veniturile românilor

Creşterea pensiilor cu 5%, peste nivelul legal, după cum a afirmat prim ministrul, va însemna o suplimentare a bugetului de pensii de 2-2,5 miliarde  de lei. În primăvara acestui an, ministrul Muncii, Rovana Plumb, arăta că majorarea nu poate depăşi 4%-4,4%, în cel mai bun caz. Acum, argumentul care stă la baza deciziei este creşterea economică, deşi Institutul Naţional de Statistică a publicat date conform cărora România este în recesiune, scrie Capital.

Un prim fapt care confirmă aşteptările pesimiste ale companiilor este majorarea salariului minim de la 900 la 975 de lei, de la 1 ianuarie. Costurile salariale vor fi, efectiv, mai mari cu 91 de lei pentru un angajat cu salariu minim, fiind duble faţă de economia obţinută pentru acelaşi angajat, datorită reducerii CAS, de la 1 octombrie, de 45 de lei

Victor Ponta argumentează aceste ”generozități” ale guvernului: „Din fericire, anul acesta am încasat puţin mai mult, asta permite guvernului să păstreze, în primul rând două angajamente fundamentale pe care eu le-am luat ca prim-ministru şi care sunt convins că vor rămâne. Nu se va mai tăia niciodată niciun leu din pensia cuiva, e foarte important, trăim în România unde oamenii ştiu ce au păţit în 2010, se va aplica în fiecare an cel puţin legea care prevede indexarea pe acea metodă cu coeficient de inflaţie şi creşterea salariului mediu“.

”Generozitatea” guvernului este plătită chiar de noi. Cum?

Anul 2015 aduce odată cu el luarea unor decizii destul de dificile, pentru că bugetul din 2015 trebuie să se închidă cu un deficit de 1,4% din PIB. De unde va scoate guvernul acest procent?

Cel mai probabil din creșterea masivă a taxelor sau reducerea evidentă de cheltuieli.

Toți analiști au văzut în aceste promisiuni ale guvernului schimbări majore în rândul populației. Promisiunile pline de generozitate ale guvernului nu vor putea fi susținute, iar dacă vor fi, românii vor fi taxați masiv pentru ele. Iar în momentul de față, nu știm ce ar prefera românii. Să se rămână la situația de până acum, sau să aibă venituri mai mari și taxe mai consistente?

Guvernul Ponta promite, românul plătește.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*