Generalul Victor Atanasie Stănculescu a murit într-un azil de bătrâni

Generalul Victor Atanasie Stănculescu a murit, la vârsta de 88 de ani, într-un azil de bătrâni din județul Ilfov.

Acesta suferise un atac cerebral în urmă cu mai multe săptămâni, de atunci continuând să aibă probleme. Trupul generalului va fi incinerat marţi.

„Generalul Victor Atanasie Stănulescu a încetat din viaţă la 18.30 la un azil de bătrâni din Săftinca jud Ilfov”, a declarat pentru Mediafax avocatul acestuia Cătălin Dancu.

Victor Atanasie Stănculescu s-a născut la data de 10 mai 1928, în oraşul Tecuci (judeţul Galaţi), iar la 17 decembrie 1989 avea funcţia de ministru adjunct al apărării naţionale, fiind trimis de Vasile Milea la Timişoara pentru a reprima revoluţia.

A încercat să se sustragă de la reprimarea revoluției, așa că în noaptea de 21-22 decembrie, l-a rugat pe un medic de la Spitalul Militar din Bucureşti  să-i pună un picior în ghips. Cu toate acestea, s-a prezentat la Comitetul Central al PCR, la chemarea lui Nicolae Ceauşescu, şi a fost numit de acesta ministru al apărării naţionale în locul lui Vasile Milea, care s-a sinucis în jurul orei 9.30 dimineaţa (pe 22 decembrie). Stănculescu a ocupat funcţia de ministru până în anul 1991.

Acesta a fost trimis în judecată în anul 1990, pentru participare la reprimarea revoluţiei, însă a fost condamnat abia în anul 1999 la 15 ani de închisoare pentru omor deosebit de grav săvârşit prin reprimarea revoluţiei din Timişoara, hotărâre confirmată în 2000 în urma recursului.

Generalul a fost eliberat pe 20 mai 2014, după ispăşirea a cinci ani din cei 15 ani de închisoare la care a fost condamnat.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *