Ultimele Știri

Generalul Florian Coldea, decorat de Ambasada Franței. Băsescu nu este de acord

Argumentul fostului președinte Traian Băsescu: Nu e normal ca un general al Armatei Române să accepte decorațiile altor state

Conform comunicatului SRI din 10 septembrie, generalul Florian Coldea, prim adjunct al directorului Serviciului Român de Informații, a fost decorat cu însemnele de Cavaler al Ordinului Naţional al Meritului, distincţie oferită de Preşedintele Franţei pentru merite deosebite ale personalităţilor din mediul public, militar sau academic.

Distincţia a fost înmânată de Francois Saint-Paul, Ambasadorul Franţei în România, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la sediul Ambasadei Franţei. Reprezinta prima decorație oferită de către statul francez unui ofițer român, de când are loc colaborarea dintre serviciile de informații ale celor două state.

Această premieră a fost umbrită de declarațiile făcute de Traian Băsescu la postul B1TV, care a criticat decizia generalului Coldea de a accepta distincția oferită de către statul francez. În opinia acestuia, Florian Coldea trebuia să se prezinte la Ambasada Franței de la București în calitate de civil, nu în uniformă de ofițer.

Nu e normal să accepți, ca general al Armatei Române, decât decorații militare care se dau la schimb în anumite condiții. Deci, după părerea mea, nu-i normal ca tu, ofițer român, să accepți să fii decorat la o ambasadă. Legislația României nu interzice acest lucru, poți fi decorat de alte state, dar nu mi se pare potrivit.

Francezii au motivat acordarea decorației în felul următor: ”Această distincţie recompensează parcursul domnului general-locotenent Florian Coldea, marcat de o puternică implicare în cooperarea în materie de securitate împreună cu partenerii francezi şi euro-atlantici“.

Conform uzanțelor diplomatice, aceste decorații se acordă la reciprocitate, în special între statele aliate. Mai precis, România este datoare în acest caz cu acordarea unei distincții unui cetățean francez.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*