Ultimele Știri

Gazprom amenință că va tăia gazul Republicii Moldova, iar Petrom l-a sistat

gazoduct_iasi_ungheni

Livrarea de gaze prin conducta Iași-Ungheni către Republica Moldova s-a întrerupt încă de vineri, iar în același timp Gazprom ameninţă că va tăia gazul din cauza datoriei acumulate.

Concernul rus Gazprom ameninţă că va întrerupe livrările de gaze naturale către Republica Moldova din cauza datoriei acumulate, au indicat reprezentanţii Moldovagaz în cadrul unei şedinţe desfăşurate la sediul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică de la Chişinău.

În prezent, Moldovagaz are o datorie de 5,2 miliarde de dolari faţă de Gazprom, dintre care 89% reprezintă datoria regiunii separatiste transnistrene.

De partea cealaltă, România a furnizat gaze în Republica Moldova prin gazoductul Iaşi-Ungheni, doar 16 zile, în perioada 4-20 martie. Vineri livrările au încetat şi, de atunci, furnizorul Petrom nu a mai făcut alte nominalizări de export.

Reprezentanţii Transgaz, operatorul gazoductului dintre România şi Basarabia, precizează că, pur şi simplu, Petrom nu a mai nominalizat alte livrări de gaze prin Iaşi-Ungheni, deci, în momentul de faţă, se poate spune că Petrom nu va mai continua să furnizeze gaze.

Practic, cantităţile contractate pentru această lună au fost livrate, iar conducta este acum goală. Gazul va curge prin conductă luna viitoare, când se vor livra cantităţile contractate pentru luna aprilie.

Bilanţul celor două săptămâni de livrări de gaze româneşti în Republica Moldova nu este impresionant: în total, 668.900 de metri cubi au trecut din România în ţara vecină. La un preţ de vânzare de 1.010 lei pe mia de metri cubi, factura Moldovei ar fi de circa 670.000 de lei, circa 150.000 de euro. Cantitatea de gaze livrată ar fi fost suficientă pentru a asigura consumul a 4.300 de gaze din raionul Ungheni.

„Noi putem transporta până la 14.000 de metri cubi pe oră (336.000 de metri cubi pe zi) dacă au ei nevoie. Consumul e mic în zona Ungheni. Odată ce se va conecta Chişinău în a doua etapă, se vor putea transporta 175.000 de metri cubi pe oră”, explica, acum două săptămâni, Petru Văduva, director Transgaz.

Gazoductul Iaşi-Ungheni a fost inaugurat la 27 august 2014, de Ziua Independenţei, la un an de la lansarea construcţiei acestuia. Contractul de livrare a gazului din România, prin gazoductul Iaşi-Ungheni, a fost semnat la 22 decembrie 2014 de către autorităţile de la Chişinău şi cele de la Bucureşti.

De la începutul anului, Republica Moldova a cumpărat gaze naturale din Federaţia Rusă la preţul de 332 de dolari/1.000 mc. La momentul semnării contractului, preţul gazului românesc era mai ieftin decât cel importat din Rusia cu cel puţin 50 de dolari/1.000 mc. Prevăzută să reducă dependenţa Republicii Moldova de gazele ruseşti, conducta urmează a fi extinsă până la Chişinău.

Construcţia conductei de gaz Iaşi-Ungheni a costat 26 de milioane de euro, dintre care 7 milioane au fost asigurate de Uniunea Europeană. Gazoductul are lungimea de 43,2 kilometri şi capacitatea de 1,5 miliarde de metri cubi.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*