Ultimele Știri

Gazele naturale pentru populație s-ar putea scumpi cu 7 la sută

Fondul Monetar Internațional vrea să majoreze prețul gazelor cu 15% începând cu luna aprilie, însă oficialii români declară că în următoarea perioadă gazele s-ar putea scumpi cu cel mult 7%.

Autoritatea de Reglementare în Energie a întocmit un calendar pentru creşterea preţului gazelor în următorii 3 ani.

Să facem creşterea o dată pe an, în perioada aprilie, pentru că în perioada aprilie-octombrie populaţia nu consumă gaze pentru încălzire, iar preţul nou se va vedea de fapt în factura din decembrie pe noiembrie”, a spus Nicolae Havrileţ, preşedintele ANRE.

Până în luna iulie, prețul gazelor va creșt cu 7% însă în 2016 și 2017 prețul va mai cunoaște o majorare de 5%.

Avem de făcut un salt de la 53 de lei, cât e acum, la 85 de lei, estimarea noastră. În 2018 să încheiem liberalizarea dacă preţurile rămân constante”, a adăugat Nicolae Havrileţ.

Experţii în energie spun că şi sistemul de acordare a subvenţiilor pentru consumatorii casnici trebuie regândit. În actuala variantă, cei care îşi permit să consume mai mult primesc şi cel mai mare ajutor.

Cei mai bogaţi 20% consumatori casnici, cele mai bogate gospodării, primesc 36% din subvenţii, în timp ce cei mai săraci primesc doar 6% din subvenţie”, a explicat Otilia Nuţu, expert în energie.

Pentru consumatorii industriali preţul gazelor a fost complet liberalizat la finalul anului trecut. 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*