Ultimele Știri

Gazele de şist: Impactul asupra mediului

Un impact inevitabil al extracţiei de gaze de şist este gradul ridicat de ocupare a terenurilor necesară instalaţiilor de foraj, spaţiilor de parcare şi staţionare a camioanelor, echipamentului, infrastructurilor de prelucrare şi transport al gazului, precum şi a căilor de acces. Printre consecinţele posibile majore putem menţiona, emisiile de poluanţi, poluarea pânzei freatice din cauza fluxurilor necontrolate de gaz sau de fluide datorate erupţiilor sau deversărilor, scurgerile de fluid de fracturare şi evacuările necontrolate ale apelor uzate.

Fluidele de fracturare conţin substanţe periculoase, iar lichidele respinse conţin în plus metale grele şi substanţe radioactive provenite din depozit. Experienţa americană arată că accidentele sunt numeroase, ceea ce poate dăuna mediului şi sănătăţii umane. La un procent de 1-2 % din totalul permiselor de forare, sau semnalat încălcări ale cerinţelor juridice.

Multe dintre aceste accidente se datorează manipulărilor incorecte s-au echipamentelor care prezintă orificii de scurgere. De asemeanea, în proximitatea puţurilor de gaz, se semnalează cazuri de contaminare a apelor subterane cu metan, precum şi contaminări cu clorură de potasiu, care antrenează o salinizare a apei potabile. Aceste consecinţe se acumulează odată cu densitatea puţurilor care exploatează formaţiuni şistoase, până la 6 platforme de foraj pe kilometru pătrat.

gaze_de_sist

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*