Ultimele Știri

Gaură imensă în stratul de ozon de deasupra Antarcticii, descoperită de NASA

Gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii a crescut considerabil în 2015, potrivit datelor obținute de instrumentul de monitorizare (OMI) al NASA.

La 2 octombrie, 2015, OMI a observat că gaura din stratul de ozon a atins cea mai mare dimensiune. Această gaură în stratul de ozon a atins o dimensiune 28,2 milioane de kilometri pătrați, fiind cea mai mare pe anul 2015. Cea mai mare gaură în stratul de ozon înregistrată de satelit a fost de 29,9 milioane de kilometri pătrați la 09 septembrie 2000.

„Gaura” în stratul de ozon nu este literalmente o gaură; mai degrabă, fenomenul este definit ca fiind zona în care concentrația de ozon scade sub pragul istoric de 220 ​​Unități Dobson. În imaginea de mai sus, aceste zone sunt violet și albastru.

Fenomenul de epuizarea a stratului de ozon este sezonier, începând în fiecare an în timpul primăverii în Antarctica și se încheie între jumătatea lunii septembrie și începutul lunii octombrie. În 2015, gaura a crescut încet, dar apoi s-a extins rapid pentru a acoperi o suprafață foarte mare. Mărimea medie în septembrie-octombrie 2015 a fost de 25,6 milioane de kilometri pătrați. Această mărime a fost a patra ca mărime de la începutul măsurătorilor din anul 1979. Cea mai mare medie septembrie-octombrie din istorie a fost de 26,6 milioane de kilometri pătrați în 2006.

OzoneHole_omi_2011_2012

În 2015, concentrațiile de ozon, de asemenea, au scăzut la cel mai mic nivel din ​​ultimii ani. La 4 octombrie,  stratul de ozon a ajuns la un minim anual de concentrație de 101 unități Dobson.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*