Ultimele Știri

Gărzile forestiere au fost aprobate, în timp ce exportul de lemn nu e suspendat

protest-paduri

Guvernul a aprobat astăzi prin ordonanţă de urgenţă înfiinţarea gărzilor forestiere, o instituţie care va avea rolul de a lupta împotriva tăierilor ilegale de păduri, în timp ce adoptarea proiectului de lege de suspendare a exportului de masă lemnoasă a fost amânat până după vacanţa parlamentarilor.

Până se va crea nucleul pentru noua instituţie menită să stopeze defrişările ilegale a pădurilor şi până îşi vor odihni parlamentarii creierii multpreasolicitaţi de ameninţările DNA prin vacanţe exotice, se pot rade de pe teritoriul românesc zeci de hectare de domeniu forestier.

Mai sunt două luni până când parlamentarii vor aproba sau nu actul normativ iniţiat de Guvern de interzicerea temporară a exportului de lemne, deşi toţi se grăbeau după protestele verzi din toată ţara să declare că vor fi întreprinse măsuri într-un timp relativ scurt pentru a stopa defrişările.

„Ne propusesem ca interdicţia să fie în vigoare până la 1 septembrie, dar rămâne să vedem, când revine Parlamentul în septembrie, care va fi forma finală a proiectului de lege”, a declarat ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu.

Guvernul a propus interzicerea exportului de lemne pe o perioada de patru luni, însă legislativul va stabili termenul exact.

Graţiela Gavrilescu a anunţat că anulat sunt tăiate ilegal 8,8 milioane metri cubi de lemn, în valoarea de 260 milioane euro, o cifră care coincide cu suma prezentată de activiştii de mediu. Astfel, din cele 27 de milioane de material lemnos dispărut din inventarul pădurilor din România, aproape o treime sunt tăiate ilegal.

În luna mai, Guvernul a decis ca exportul de materiale lemnoase, sub formă de buşteni, cherestea şi lemn de foc, să fie suspendat până la 31 august, dar a promovat măsura nu ca ordonanţă de urgenţă, cum ministerul pregătise documentul iniţial, ci ca proiect de lege, Victor Ponta argumentând decizia prin dorinţa ca actul să fie „cât mai puţin criticabil de către instituţiile internaţionale sau companii”.

Premierul mai spunea atunci că actul normativ va fi avizat în interval de câte o săptămână în fiecare dintre cele două Camere ale Parlamentului, însă se va face toamnă şi cine ştia când va fi aprobat.

Proiectul a fost avizat de Senat abia la jumătatea lunii iunie, iar Camera Deputaţilor îl amână până după vacanţă.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*