Ultimele Știri

GALERIE FOTO: Una dintre cele mai cunoscute fabrici din România dă faliment după 120 de ani

fabrica balanta sibiu

„Balanţa” Sibiu, prima fabrică de cântare şi aparate de măsură din România avea, în 1990, aproape 2.000 de muncitori. De la exporturi masive în anii comunismului, „Balanța” a ajuns acum trei ani să nu mai producă nimic. Încercările de reprofilare au fost sortite eșecului, iar fabrica a fost îngropată în datorii.

Declinul fabricii de cântare a început odată cu privatizarea din 1996, iar criza financiară a îngropat orice şansă de redresare. În fostele birouri s-a construit un hotel, iar o hală a fost folosită anul trecut, în timpul festivalului Internaţional de Teatru, drept scenă pentru montarea „Faust”, a lui Silviu Purcărete.

Uzina a trecut prin insolvenţă, restructurări, diversificarea domeniilor de activitate şi demersuri de reutilizare a spaţiilor.

În 2012 au stabilit un impozit de 3.000.000 de lei. Pe an? Da. Pe an… Adică 700 şi ceva de mii de euro pe an, erau impozite imposibil de plătit. Pe fondul crizei au scăzut comenzile, preţurile au trebuit scăzute la produse, preţurile la materie primă au crescut. Nici în activitate normală nu puteam să ne permitem aceste impozite. Cifra de afaceri era, în anii buni de 5, 6 milioane de lei”, spune Camelia Dumitra, administratorul special al fabricii.

În 2013 toți angajații au fost concediați. Foştii muncitori de la „Balanţa” îşi aduc aminte că, înaintre de 1989, fabrica era principalul producător de echipamente de cântărire din organizaţia economică a statelor comuniste europene. Produsele au ajuns și pe alte continente.

„Lucram pentru Egipt, pentru români și aveam comenzi foarte multe, se făceau ore suplimentare, se plătea bine”, spune unul dintre foştii angajaţi.

Administratorul judiciar al fabricii a scos halele la vânzare, însă nici măcar terenul, de trei hectare şi jumătate, nu a atras investitori. În martie, Tribunalul Sibiu a declarat falimentul fabricii.

În 1879, tot ce se cântărea la Sibiu folosea instrumentele produse în atelierul de fierărie a lui Johann Michael Hess. Atelierul s-a dezvoltat şi a devenit, în 1886, „Fabrica de cântare Hess”, care a pus bazele viitoarei „Balanţa”. Acum, după 120 de ani, tradiţia aparatelor de măsurat dispare la Sibiu.

fabrica balanta sibiu
fabrica balanta sibiu

fabrica balanta sibiu

fabrica balanta sibiu

fabrica balanta sibiu

fabrica balanta sibiu

fabrica balanta sibiu

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*